21 Ocak 2008 Pazartesi

Kuru ciltler için özel öneriler ve maske tarifleri

Geçen yazımızda yağlı ciltler ve problemleri üzerinde durmuş, onlar için özel öneriler ve maske tarifleri vermiştik. Bu yazımızda ise kuru ciltleri ele alacağız.

  • Cildinizi iyileştirmek ve nemlendirmek için bal ve soğuk sütü (inek ya da keçi sütü) karıştırarak yüzünüze, ellerinize ve ayaklarınıza sürün.
  • Bir bez parçasını soğuk süte batırarak iyice ıslatın ve cildinize 5-7 dakika uygulayın. Bu cildinizdeki kaşıntıları engelleyecektir.
  • Kayısı, salatalık muz, mango, avokado ve soğuk inek sütünü karıştırarak losyon yapın. Losyonu bütün vücudunuza uygulayabilirsiniz.
  • Zeytinyağı cildi yumuşatır ve kaşıntıyı azaltır. O yüzden zeytinyağını kafa derisi dahil tüm etkili bölgelere uygulayın.
  • Yulaf ezmesi aşırı kuru ciltleri iyileştirir ve yumuşatır. Bir yumurta sarısını çırpıp yulaf ezmesiyle iyice karıştırın. Ardından bu karışımı yüzünüze ve ellerinize sürün. 15 dk sonra yıkayın.
  • Pişmiş yulaf ezmesi ve balı karıştırarak cildinize sürün. 15 dk sonra yıkayın.
  • Bir yumurta sarısını 2 tatlı kaşığı yoğurt ve balla karıştırarak yüzünüze sürün. Kuruduğunda yüzünüzü yıkayın.
  • Akşam yatmadan önce yüzünüze, ellerinize ve ayaklarınıza vazelin sürün. Sürdükten sonra ellerinizi ısıtın ya da eldiven ve çorap giyerek yatın. Bu el ve ayaklarınızdaki çatlakları iyileştirecektir. Buna alternatif olarak yatmadan önce ılık suyla dolu bir küvette banyo yapın. Yumuşak bir havluyla kurulanın ve bütün vücudunuza vazelin sürün. Ardından pijamalarınızı giyerek yatın. Ertesi gün cildinizdeki değişimi hissedeceksiniz.
  • Bir bardak sıcak dolu fincan alın ve içine birkaç damla nane, aynısefa, papatya ya da karahindiba yağı damlatarak yatın. Karışımdan çıkan buhar cildinizdeki kuruluğa iyi gelecektir.

Kuru ciltler için kayısı yağlı temizleme kremi
285 gr kayısı yağı
50 gr kakao yağı
50 gr balmumu

Malzemelerin hepsini karıştırarak, balmumu ve yağ eriyene kadar kaynatın. Ardından tahta bir kaşıkla homojen hale gelene kadar karıştırın. Şişe ya da herhangi bir kaba dökerek buzdolabına koyun.

Ballı krem
1/4 fincan bal
1/4 fincan bitkisel yağ
1 yemek kaşığı badem
1 tatlı kaşığı sıvı lesitin
2 çorba kaşığı arı poleni
1 yumurta sarısı (oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı gül suyu ya da kolonya

Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu kremi güneş yanığı için kullanabileceğiniz gibi ellerinizi kullanarak yapacağınız dışarı işlerinde (bahçe işi, marangozluk, vs) kullanabilirsiniz.

Çok kuru ciltler için:
1/4 fincan badem
1/8 tatlı kaşığı mayonez

Bademleri blendırda öğüterek un haline getirin. İçine mayonezi katın. Ardından 1/4 fincan elmalı sirke ve suyu bademli karışımdan ayrı olarak karıştırarak, elde ettiğiniz suyla cildinizi durulayın. Doğal şekilde kuruduktan sonra bademli karışımı nazik bir şekilde cildinize yedirin. 10 dk bekledikten sonra durulanın ve yeniden sirkeli suyu uygulayın.

Kuru ciltler içinKuru ya da hassas ciltler için maske:
1/4 püre haline getirilmiş olgun avokado
1/2 püre haline getirilmiş olgun muz
Yarım kase yoğurt (yağsız olmasın)
1 tatlı kaşığı buğday tohumu yağı

Tüm malzemeleri karıştırın ve yüzünüze sürün. 10-15 dk bekledikten sonra ılık su ile durulanın.

Kuru ciltler için kil maskesi:
2 tatlı kaşığı mayonez
yarım tatlı kaşığı deniz yosunu tozu
1 tatlı kaşığı kil

Malzemeleri karıştırarak macun haline getirin ve cildinize uygulayarak 10 dk bekleyin.

Kuru ciltler için yüz masajı
1 tabak kuru yulaf ezmesi
yarım püre haline getirilmiş olgun muz
yarım kase yoğurt

Yüzünüzü temizleyin, buhara tutun, soğuk su çarpın ve hafifçe kurulayın. Yulaf ezmesiyle cildinize masaj yapın. Durulanın. Sonra yoğurt ve muzu karıştırarak yaptığınız maskeyi düzgünce yüzünüze yayın. 20 dk bekleyin ve yıkanın.

Bal ve yumurta maskesi

yarım kase süt tozu
1 adet iyi çırpılmış yumurta akı
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı bal

Süt ve yumurta akını karıştırın. İçine azar azar yumurta sarısı ve balı ekleyin. Yüzünüze sürün. 5 dk bekleyip, durulayın.

Pembe killi maske
1 yemek kaşığı pembe kil
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı badem yağı
1 damla gül yağı
1 damla lavanta yağı

Malzemeleri karıştırarak yeteri kadar suyla macun haline getirin ve cildinize uygulayın.

Ballı temizleyici:
Kastilya sabunu (zeytinyağı ve sodadan yapılmış bir çeşit sabun)
1 tatlı kaşığı bal

Yüzünüzü ıslatın. Avucunuza biraz kastilya sabunu dökün, içine bal ekleyin. Elinizde köpürttükten sonra yüzünüzü yıkayın.

Susam yağlı temizleyici: Yüzünüze ve ensenize susam yağı sürün. Yağı ve varsa makyajı sıcak suda ıslatılıp, sıkılmış bir bez parçasıyla çıkarın.
Kayısı maskesi: 2 adet kayısıyı yarım kase yoğurtla karıştırarak blendırda püre haline getirin. Göz çevresinden kaçınarak yüzünüze sürün. 10-20 dk bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.
Avokado maskesi: Yarım avokadoyu (olgunlaşmış) ezerek püre haline getirin ve içine 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ katın. Temiz cilde uygulayın. 10-20 dk bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
Avokadolu-Ballı nemlendirici maske: 2 çorba kaşığı avokadoyu 2 çorba kaşığı bal ve 1 yumurta sarısıyla karıştırarak püre haline getirin. Yüzünüze uygulayarak 15-20 dk bekleyin. Ilık suyla durulayın.
Muzlu maske: Bir muzu bir fincan yulaf ezmesi ve yeteri kadar sütle karıştırarak macun haline getirin ve yüzünüze uygulayın. 10-15 dk bekledikten sonra yıkayın. Bu kurumuş ciltlere iyi geldiği gibi pul pul dökülmüş ciltlere de iyi gelir.
Şeftali maskesi: Taze bir şeftaliyi püre haline getirerek zeytinyağı, şeftali yağı (veya badem yağı) ile karıştırarak macun haline getirin.
Limonlu maske: 2 yumurta sarısını, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı limon suyuyla karıştırarak yüzünüze sürün. 10 dk sonra yıkayın.

0 yorum: