31 Ocak 2008 Perşembe

Estetik için en uygun dönem

Bir yaz daha bitti. Hedef önümüzdeki yaza güzel bir vücutla girmek artık. Uzmanlara göre estetik cerrahi için en uygun zaman sonbahar ve kış ayları...

Yaz mevsiminin sona ermesiyle tatilde vücudundaki deformiteleri görenler, gerekli bakım ve ameliyatlar için başta estetik cerrahlar ve dermatologlara başvurmaya başladılar bile. Bu yıl tatil beldelerinden gelen fotoğraflarla birlikte selülit tartışmaları, pek çok kadının ortak sorununu da gündeme getirmiş oldu. Şu sıralar bir sonraki yıla yenilenmiş girmek isteyenler için uzmanlar, sonbahar ve kış aylarının estetik ameliyat ve uygulamalar açısından son derece uygun olduğunu vurguluyor.


Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Deniz İşcen, sonbahar aylarının özellikle ameliyat yaralarının iyileşmesi açısından daha avantajlı olduğunu belirtiyor.

''Yaz dönüşü özellikle vucudundan şikâyetle geliniyor. İnce kıyafetlerle ve plajlarda tüm deformiteler gözönüne çıkınca bir dahaki yaza hazırlık amacıyla danışmak istiyorlar'' diyen Prof. Dr. İşçen, sorularımızı yanıtladı.



Hangi uygulamalar için yaz sonu, ideal zamanlamadır?
Yaz aylarında sıcak havalarda ödemlerin geç inmesi, zaman zaman yara iyileşme problemlerinin yaşanması nedeniyle genelde estetik işlemleri yaz sonuna, sonbahar ve kışa erteleriz. Hastalar daha çok ilkbaharda veya yazın hemen başlangıcında geliyorlar. Ama sonucu almak ve yazın rahat etmek için aslında sonbahar - kış ayları daha uygun. Özellikle meme küçültme, sonbahar kış aylarında tercih edilen ameliyatlardır. Büyütme ve diğer işlemleri daha kısa sürede atlatırlar. Sonbahar ve kış aylarının avantajları nelerdir?
Yaptığımız işlemler ameliyatla bitmiyor. Birkaç haftalık bir takip süresi, şişlerin inmesi, şekillenme süreci var. Ameliyat sonrasında küçük ya da büyük yara izi, ilk aylarda daha belirgindir. Daha sonra üç - altı ayda giderek belirsizleşir. Bu sırada yaranın güneş görmemesini isteriz. İşte bu nedenle bedenle ilgili tüm ameliyatları, tabii yüzle ilgili olanları da sonbahar ve kış aylarında rahatça yaparız.

Yine ardından yapılacak korse, masaj gibi işlemlere dayanmak kış aylarında daha kolaydır. Özellikle liposuction sonrasında üç hafta süreyle giydirdiğimiz korseye hastaların sıcak mevsimlerde tahammülü daha az oluyor. Yine büyük memeleri küçültme ve bu yükten kurtulmayı hasta yaz sonunda daha kolay atlatır. Çünkü çok terleyen bölgelerde ameliyat yaraları daha geç kapanır.
Ayrıca bedenin durumuna göre bir veya bir kaç ameliyatlık bir program yapılıyorsa buna sonbahardan başlamak ve gelecek yaza kadar aşamaları geçmek ve bitirmek gerekiyor. Bir seferde sonuç alınmayacak deformiteler için işleme ne kadar erken başlanırsa kış aylarını o kadar fazla değerlendirebiliriz. Önerdiğimiz yöntemlerden biri de yüzeyel liposuction.

Yüzeysel liposuction nedir?

Yüzeyel liposuction aslında, her yaptığımız liposuction işleminin ikinci aşamada uyguladığımız şeklidir. Daha yüzeyde çalışılır ve bu sırada daha ince kanüller kullanırız. Yani yağın fazlası derinden biraz daha kalın kanüllerle emilir ama yüzeyde düzensizlik olmasın diye üst tabakalarda daha ince çalışılır.

Kimlere yüzeyel liposuction yapılabilir?

Hemen herkeste uyguluyoruz. Fazla kilosu olmayan, belli bölgelerinde fazla yaÇ depolamamış, hatta zayıf kabul edilen ancak bölgesel deformiteler gösteren hastalarda şekil vermek için sadece yüzeyel liposuction uygulanabilir. İkinci uygulama yeri, daha önce çok başarılı olmamış liposuction hastalarını düzeltmek içindir. Bir de selülit diye adlandırdığımız yer yer çöküntülü görüntüye sahip bacaklarda gerçekten güzel sonuçlar alınıyor.

Selülitte uygulama nasıl yapılıyor?

Selülit, yaÇ dokusunun genişlemesi sırasında aradaki baÇ dokusu bantlarının kısa kalarak aşağı doğru çekintiler ve yüzeyde düzensizlikler oluşturmasıdır. Bu bantların özel bir kanül şekliyle kesilerek fazla yağın emilmesiyle yüzeyel liposuction yapılır. İyi sonucu almak için hemen ardından güzel bir masaj ve vakumlu, basınçlı uygulamalar yararlı olur. Çünkü hemen ameliyat sonrasında oluşan yapışma ve sertlik yine düzensiz görünüm oluşturabilir. Bu aşamada el masajının ve diğer uygulamaların sonsuz yararı vardır. Tabii daha sonraları da beslenmeye dikkat edilmesi ve masaja aralıklarla devam etmek gerekiyor.

Bir sonraki yaza selülitsiz girebilmek için sonbahardan itibaren hangi yöntemlere başlamak gerekir?

Diyet ve sporu asla unutmamak gerekiyor. Eğer bunlarla yeterli sonuç alınamıyorsa aletli ve aletsiz masajlar, bunlar da deformiteyi düzeltmiyorsa yüzeyel liposuction yöntemi ile biraz önce bahsettiğim bantları kesme ve fazla yağı homojen bir şekilde emme işlemi uygulanabilir. Yeniden yapışıklığın olmaması, daha doğrusu istenilen şekilde olması için ameliyat sonrası masaj ihmal edilmemelidir. Özellikle selülitte ameliyat sonrası masaj çok önemlidir. Bunun için teknoloji güzel aletler geliştiriyor, vakum ve basınç birlikte yapılıyor. Ameliyat sonrasında iyi yapılan bir el masajı da harikalar yaratıyor.

0 yorum: