31 Ocak 2008 Perşembe

Kalp hastalarına yogalı tedavi

Kalp hastaları yoga eğitmeni eşliğinde vücudun sağladığı mutluluk hormonu olan endorfin ile stresten kurtuluyor.

Bursa'da özel bir hastane, kalp hastalarını yoga ile tedavi etmeye başladı. Hastalar, diplomalı yoga eğitmeni eşliğinde vücudun sağladığı mutluluk hormonu olan endorfin ile stresten kurtuluyor.Kalp damar cerrahi merkezi olan Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi, kalp ameliyatı olan 10 hasta için yoga sınıfı açtı. Katılımcılara doğru nefes alma, gevşeme ve kas güçlendiren hafif egzersizler yaptıran yoga uzmanları, hastalarını stresten kurtarıyor. Sertifikalı yoga eğitmeni Gonca Duyan, strese karşı etkili olan yoganın aynı zamanda kan basıncını, kolesterolü ve şeker seviyesini düzenleyip vucudu fiziki olarak güçlendirdiğini belirterek, şunları söyledi:
Hastalarımızı rahatlatarak yoga ile doğru nefes alma tekniklerini öğretiyoruz. Bu sayede kalbe doğru şekilde oksijenin gitmesi sağlanıyor. Yoganın bu iyileştirici etkisini kabul eden doktorlar artık by- pass ameliyatı geçirmiş hastalarına da düzenli olarak kalp yogası yaptırıyor. Araştırmalara göre yoga yapanların kan yağları, kan şekerleri ve tansiyonları daha iyi kontrol ediliyor. Daha az ilaçla tansiyonları düzene girebiliyor. Bu yoganın stres hormonu adrenalini azaltıp, mutluluk hormonu endorfini artırmasının bir sonucudur.'

Her yaştan insanın yoga yapabileceğini vurgulayan Gonca Duyan, 'Kalp yogası, temel duruş biçimleri, nefes teknikleri, derin gevşeme meditasyondan oluşuyor. Kalp yogası bilinen yogadan çok farklı. Temel olarak kullanılan duruşlar kan basıncını düşürür, hayat enerjisini yükseltir. Stresi kontrol eder. Bu duruşlar ayakta da oturarak da yapılabilir. Hastaların klinik durumları göz önüne alınarak uygulanır. Duruşlar her yaştaki ve her durumdaki hastalara tavsiye edilebilir' diye konuştu.

Kalp hastaları üzerinde yapılan araştırmalara göre yoganın damar fonksiyonlarında yüzde 70 oranında gelişme sağladığına dikkat çeken Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Op. Dr. Benhür Can da, 'Hastanemizde kalp hastalarımız için bir yoga programı planladık. Yoganın hastaların ameliyat sonrası hayata daha erken adapte olmaları, depresyonu yenmeleri, ayrıca tansiyon, şeker ve kolesterolü düşürdüğü ispatlanmıştır.

Başlangıçta 10 hastamızın değerlerini baz aldık. 3 ay sonra yeniden gözden geçireceğiz. Hastalarımız çok mutlu, böyle bir aktiviteyi gerçekleştirmekten bizler de mutluyuz. Gelişmelere göre bunu daha sonra diğer hastalarda da uygulayacağız' dedi.

0 yorum: