31 Ocak 2008 Perşembe

Mutlu bir cinsellik için yaşam tarzınızı değiştirin

Genel sağlığımızın göstergeleri olarak bildiğimiz parametrelerin tamamı, mutlu ve sağlıklı bir cinsellik için de geçerli.

Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 90'ında kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet veya sigara kullanımı gibi risk faktörlerinden biri mutlaka görülüyor. Şeker hastası erkeklerin yüzde 50'sinde sertleşme sorunu ortaya çıkıyor. Bu erkeklerde sertleşme sorununun görülme sıklığı, şeker hastası olmayan erkeklere göre üç kat fazla. Fiziksel aktivitesine düzenli olarak devam etmeyen erkeklerde sertleşme sorunu daha sık ortaya çıkıyor. .Araştırmalar, dünya genelinde 152 milyon erkeğin tekrarlayan sertleşme sorunları yaşadığını ve bu rakamın 2025 yılında 222 milyonu bulacağını gösteriyor. Beslenmeden strese pek çok hayat tarzı değişikliğinin bu artıştaki rolünün büyük olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu nedenle önlem almak gerektiğini belirterek, ''Hem hastalıklardan korunun hem de sertleşme sorununu önleyin'' mesajı veriyorlar.
Prof. Dr. Halim Hattat, Türkiye'de 40 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 70'ini etkileyen sertleşme sorunundan korunmak için yaşam tarzında bazı değişikliklerin yapılmasını öneriyor.

Sertleşme sorununun özellikle diyabet ve kalp hastalarında daha sık görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Halim Hattat, ''Sertleşme sorununun bu hastalıklarla ilişkili olması nedeniyle cinsel fonksiyonların ortadan kaldırılmasında iyi bir beslenme tarzını benimseyip egzersiz yaparak fazla kilolardan kurtulmak, kan yağlarını normale çevirmek çok önemli. Varsa hormonal eksikliğin yerine konulması ve hipertansiyon gibi diğer sorunları varsa bunların da ilaçlarla düzene sokulması lazım. Öyle anlaşılıyor ki dengeli, sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri sadece bu hastalıklara karşı koruma sağlamıyor, aynı zamanda sertleşme sorununa yol açan risk faktörlerini de

azaltıyor'' diyor.

Prof. Dr. Hattat'ın önerdiği basit yaşam tarzı değişiklikleri şöyle:
Beslenmenize özen gösterin: Kolesterol ve doymuş yaÇ miktarı düşük yiyeceklere yönelin. Daha az kalori tüketin, sebze ve meyve kullanımınızı artırın. Kilo verin: Şeker hastalığı, hipertansiyon ve damar sertliği gibi cinsel güçsüzlükle ilgili pek çok hastalıkta, kilo fazlalığı en önemli risk faktörüdür. Düzenli bir kilo verme programı damarlardaki kan akımını iyileştirip, cinsel yaşamınızı olumlu yönde etkiler. Düzenli egzersiz yapın: Düzenli egzersiz alışkanlığı sizi yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve damar sertliği gibi cinsel gücü azaltan risk faktörlerinden koruyacak, damarlarınızı hep genç tutacaktır. Strese dikkat!:Depresyonun ve tedavisinde kullanılan pek çok ilacın cinsel yaşamı olumsuz etkilediği biliniyor. Ayrıca gergin, stres düzeyi yüksek, sinirli erkeklerde cinsel güç kaybı daha erken yaşlarda ortaya çıkıp, daha yoğun seyreder. Alkol ve sigaradan uzaklaşın: Alkol ve sigara cinsel sağlığa en zararlı toksinlerdir. Doktorunuzla konuşun: Cinsel güç kaybı sorununuzu doktorunuza bildirmekten çekinmeyin. Bu sorun bazen çok basit bir nedene dayanabildiği gibi bazen de önemli bir sağlık sorununun ilk belirtisi olabilir.

İdeal değerleriniz ne olmalı?
Kolesterol seviyesi 170'in altında, HDL (iyi kolesterol) 60'ın üstünde, Trigliserit 150'nin altında, Tansiyon 120 - 80 mmHg olmalı. Bel çevresi erkeklerde 94 santimetrenin üzerine çıkmamalı.

0 yorum: