22 Ocak 2008 Salı

Sonbaharda bu hastalıklara dikkat!

Sonbaharda bu hastalıklara dikkat!
Havanın soğumasıyla birlikte görülen mevsimsel hastalıklar ve onlara karşı korunma yöntemlerini bilerek önlem alabilirsiniz.

Sonbahar mevsimiyle beraber hava sıcaklığında oluşan ani değişimler vücut direncini olumsuz etkiliyor. Mevsimsel virüsler de bu duruma eklenince grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar sık görülmeye başlıyor. Havanın soğuması, daha çok kapalı mekânlarda vakit geçirmek de virütik hastalıkların öksürük, hapşırık, elle temas gibi yollarla yayılmasını kolaylaştırıyor.İstanbul Özel Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Güldehan Akbaş sonbaharda sık rastlanan hastalıklar ve bu hastalıklardan korunmanın doğal yolları hakkında bilgi verdi.


1- Nezle Çok çeşitli virüslerle oluşan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ile başlar. Halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Ateş her zaman olmayabilir. 2- Grip Genelde nezleyle karıştırılır. İnfluenza virüsü ile oluşan yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları ile seyreden grip, dikkat edilmezse önemli komplikasyonları olabilen bir virütik enfeksiyondur. 3- Sinüzit Burun etrafındaki boşlukların iltihaplanmasıdır. Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, ağız kokusu vardır. Ateş olabilir. 4- Faranjit Yutak iltihabıdır. Boğazda yanma, ağrılı yutkunma, ateş, boyun lenf bezlerinde şişme görülebilir. 5- Bronşit Bronşların iltihaplanmasıdır. Soğuk algınlığını takiben kuru olan öksürük, yerini balgamlı öksürüğe bırakır. Bazı hastalarda hırıltılı solunum, nefes darlığı ve sırt ağrıları da görülebilir. 6- Astım Her yaşta görülebilir. Çocuklarda daha sık görülür. Nöbetler halinde gelen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ile kendini gösterir. Astım nöbetlerinin en önemli nedeni allerjenler ve nezle grip gibi virütik enfeksiyonlardır. 7- Zatürree Akciğer dokusunun iltihabıdır. Üşüme, titreme, yüksek ateş ve öksürükle başlar sonrasında koyu balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı eklenir. Mutlaka tedavi ve takip gerektirir.

Besinlerle kalkan oluşturun


Hastalıklardan korunmak için doğal korunma yöntemlerinin de göz ardıedilmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Güldehan Akbaş, ''Öyle ki doğal besinlerle hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir, virüslere karşı kalkan oluşturabiliriz. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında doğal besinlerin tüketimini arttırmalıyız'' diyor. Akbaş şöyle devam ediyor;

Domates ve kayısı gripten korur: Domates içerdiği C, E vitaminleri ve potasyumla beraber bir antioksidan olan likopen sayesinde vücudu grip ve nezleden korur. Grip ve soğuk algınlığına karşı bir diğer silah olan kayısı, içerdiği A ve B3 (niasin) vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor sayesinde grip ve nezleye karşı bünyemizi korur.

Elma, şeftali, üzüm, portakal ve nar bağışıklık sistemini güçlendirir:

Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan elma, B3 ve E vitamini, potasyum ve bol miktarda pektin içerir.

Şeftali de içerdiği A, B3, C vitaminleri ile folik asit, beta karoten ve potasyum sayesinde gribe karşı savunma mekânizmasını güçlendirir.

Üzüm bol miktarda A ve C vitaminleri, mineraller en çok demir ve potasyum içerir. Bu sayede vücudun daha dirençli olmasını sağlar.

Nar bir C vitamini deposudur. Ayrıca demir ve potasyumdan zengindir. Özellikle de bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketilmelidir.

Portakal öksürüğü azaltır: Bağışıklık sistemini güçlendiren, grip ve soğuk algınlığından koruyan meyvelerin başında gelen portakal , öksürüğü de azaltır.

Vişne suyu ateş düşürür: Ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silah olan vişnede A vitamini ve potasyum bulunur. Vişne suyu ateşi düşürüp susuzluğu giderir.

Korunma yöntemleriyle önlem almayı unutmayın!

Hasta kişilerle yakın temastan (tokalaşmak, öpüşmek) kaçınmalı. Kalabalık ortamlara girilmemeli. Eller bol su ile sıkça yıkanmalı. Ellerin göz ve burunla teması önlenmeli. Hasta kişilerin eşyaları (kalem, kitap, bardak, havlu vs.) kesinlikle kullanılmamalı.

0 yorum: