31 Ocak 2008 Perşembe

Strese karşı zamanı iyi kullanın

Günlük olayların hallediliş tarzı, kişinin stres durumuna çok önemli etkiler yapar. Olaylara yaklaşımımız ve onlarla baş etme şeklimiz bize hayatı güllük gülistanlık yapabileceği gibi, zehir de edebilir.

Genelde günlük yaşamımıza bakınca karşımıza bizim konuya önem verip düzeltebileceğimiz, eğer beceremiyorsak profesyonel yardımla kolaylıkla önleyebileceğimiz bazı öncelikli durumlar çıkar. Bu durumlardan biri olan ''zaman yönetimi'' çok önemli stres kaynaklarındandır. Çoğu kişi için zaman, en büyük stres unsurlarından biridir. Zaman darlığının günlük yaşantımızda ne kadar sorun olduğunu hepimiz biliriz. İşte zamanınızı etkin biçimde kullanmak yani ''zaman yönetimi'' için bazı ipuçları:
Öncelikleri belirleyin: Bir gün içinde ne kadar şey yapabileceğinizi gerçekçi olarak tahmin edin. Nelerin en önemli olduğuna karar verin ve çabalarınızı bu hedefe ulaşmaya yoğunlaştırın.

Gününüzü organize edin: Günün içinde daima gecikme, ara verme ve planlanmayan işlerin çıkması gibi durumlar olur ama, siz önceliklerinize dayalı olarak gün için kesin bir plan yapın. Her zaman ivedi taleplerin yaşamınızı kontrol etmesi tuzağına düşmeyin. Başkalarını tatmin etmek için, kendi düzeninizi bozmak, önemli stres nedenlerindendir.

İş hayatında olabildiğince fazla yetkiyi ve işi başkalarına devredin: Her işi kendiniz yapamazsınız. Başkalarını eğitmeyi ve onlara güvenmeyi öğrenin.

Zor işleri önce yapın: Enerji düzeyiniz yüksekken en önemli görevlerle uğraşın. Günün planını yaparken önceliği zor işlere verin. Onları bitirince ne kadar hafiflediğinize siz de inanamayacaksınız. Çok önemli olmayan veya kolayca yürütebileceğiniz işleri sonraya bırakın.

İşlerinizi ertelemeyin: Önemli işleri sizce uygun sebepler bulup, daha ileri bir zamana ertelemeyin. Bu, farkında olmasanız da sizin için çok büyük bir stres oluşturur.

Toplantıya ayırdığınız zamanı minimize edin: Toplantıları öğle yemeği saatine veya işten çıkış saatine yakın zamanlarda yapın. Böylece uzun sürmeleri mümkün olmaz.

İşleri sıkıştırmayın: İşleriniz için akla yakın, gerçekleşebilir bir zaman hedefi belirleyin. Zaman baskısı altında acele ile yapılan işlerin çoğunlukla tekrar yapılması gerekir. Bu da ilk defasında doğru yapılmasına göre, daha çok stres yaratır.

Mükemmeliyetçi olmayın: Hiçbir zaman mükemmele erişemezsiniz. Makul bir zaman içinde elinizden gelenin en iyisini yapın ve sonra diğer önemli işlere yönelin. Zaman bulursanız daima geriye dönebilir ve daha önce bitirdiğiniz işi rötuşlayabilirsiniz.

* İnsanlar arası ilişkiler, başlı başına çok önemli stres nedeni olabilir. Herhangi bir ilişkinin kalitesi, sonunda daima iletişimin kalitesine bağlıdır. Etkin bir iletişimin öğrenilmesi, kişiler arası ilişkilerde stres ve çatışmaları azaltmada büyük bir adımdır.
Başarılı bir iletişim kurmak için iyi bir dinleyici olun: İletişime girdiğiniz insanların duygu ve düşüncelerini kesintisiz biçimde gerçekten sizinle paylaşmalarına izin verin. Onlarla empati (eşduyum) kurun; kendinizi onların yerine koyun. Önce başkalarını anlamayı denerseniz, siz de daha iyi anlaşıldığınızı göreceksiniz.

Aktif bir dinleyici olun; Bu, karşınızdaki insanın gerçekten ne demek istediğine ilgi göstermeniz anlamına gelir. Yanıtınızı düşünmek yerine söyleneni dinleyin. Daha fazla bilgi edinmek veya açıklığa kavuşturmak için soru sorun. İyi sorular iletişimi sürdürür.

Yansıtan bir dinleyici olun. Karşıdaki kişinin size söylediğine ilişkin yorumunuzu karşıdaki kişiye yansıtın. Bu, karşıdaki kişiyi dinlediğinizi, konuyla ilgilendiğinizi gösterir.
Karşınızdaki kişi sizi dinlemeye hazır olana kadar bekleyin. Aksi takdirde dedikleriniz ona ulaşmaz. Karşıdaki kişiye sizi anlayıp anlamadığını sorabilirsiniz. Sizi anlamamış gibi duruyorlarsa, anlaşılana kadar sebat edin.

Uzun süren sessizliklerden korkmayın: İnsan iletişimi, sözcüklerden fazlasıdır; sessizliğin de bir iletişim değeri vardır. Bazı kişilerin düşüncelerini toplamak ve iletişimde güven hissetmek için sessizliğe gereksinimi vardır.

0 yorum: