31 Ocak 2008 Perşembe

Bu hastalık bebekleri seviyor

Yetişkinlerde de görülebilen ancak çocuklarda ciddi seyreden RSV enfeksiyonu, Ekim ve Nisan ayları arasında bebekleri tehdit ediyor.

Çocuklarda ve yetişkinlerde solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir virüs olan RSV (Respiratuar Sinsiyal Virüs), bebeklik ve çocukluk döneminde alt solunum yolları enfeksiyonunun en sık görülen sebebi. Bir yaşına kadar çocukların yüzde 50'sinin, iki yaşına kadarsa hemen hemen tümünün tanıştığı bu virüs, bebeklerde ve çocuklarda, burun tıkanıklığı, nezle, boğaz ağrısı ve ateş gibi soğuk algınlığı belirtileri ile ortaya çıkıyor. Bazen de orta kulak iltihabı ile devam eden, üstü solum yolları enfeksiyonu olarak kendini gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada her yıl yaklaşık 400 bin bebek bu virüs nedeniyle yaşamını yitiriyor.
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep İnce, mevsimsel bir virüs olan RSV hakkında sorularımızı yanıtladı.

RSV nedir?

Ekim-kasım gibi başlayıp mart-nisan ayına kadar devam eden bir enfeksiyon. Hafif ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

RSV'nin görülme sıklığı nedir?

İlk bir yaşta çocukların çok büyük bir kısmını neredeyse üçte ikisini etkiler. İki yaşına kadarsa neredeyse tüm çocuklar geçirmiş oluyor bu grip benzeri enfeksiyonu.

Hangi önlemlerle RSV'nin önüne geçilebilir?

Genel önlemler, özellikle çok basit gibi görünen el yıkama çok önemli. Çünkü biz erişkinler bu virüsü çocuklara taşıyoruz. Virüs yüzeylerde de uzun süre kalabildiği için bebekle uğraşan herkes ellerini iyi yıkamalıdır. Hele ki erken doğmuş riskli bir bebekse çok daha dikkat etmek gerekir.

İkincisi bebekleri kalabalık ortamlardan uzak tutmak lazım. Enfeksiyonu olan kişiyle bebeği temas ettirmemek, nezle, girip olan kişinin çocuğu öpmemesini sağlamak hatta eve bile ziyareti kısıtlamak, evde başka kardeş varsa mümkünse onunla temasını azaltmaya çalışmak ve evde sigara içmemek alınması gereken önlemlerdir.

Kimler risk altında?

RSV'yi herkes geçirebilir ama asıl risk grupları açısından önemli. Bazı çocuklarda çok daha ciddi seyredebiliyor. Yenidoğan açısından da bu özellikle erken doğan bebekler, prematüreler, kronik akciğer hastalğıı olanlar ve doğuştan kalp hastalığı olan bebekler özellikle risk altında.

Hastalık nasıl seyrediyor?

Sağlıklı çocuklarda ve yetişkinlerde bu hastalık bildiğiniz nezle ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gibi seyrediyor. Burun akıyor, öksürük oluyor vs. Fakat diğer riskli gruplarda alt solunum yolunu ilgilendiren bronşit, zatürree gibi hastalıklara dönüşebiliyor ve komplikasyonlara yol açabiliyor.
Yüksek risk gruplarında hastaneye yatıracak kadar, çok ciddi sağlık sorunlarına, yoğun bakım tedavisine kadar gidebilen bir tabloya yol açabilir.

Bunlara dikkat edin

Virüs, kullanılmış mendillerde saatlerce yaşayabildiğinden kullanılmış mendilleri atın. Bebeğinizi kalabalık yerlere götürmeyin (toplu taşıma araçları, eğlence merkezleri, kreş, okul vb). Solunum yolları enfeksiyonu şüphesi veya ateşi olan kişilerin veya çocukların bebeğe temasını engelleyin. Bebeğin oyuncaklarını ve kullandığı malzemeleri sık sık yıkayın.

0 yorum: