31 Ocak 2008 Perşembe

Ayak sağlığınızı önemseyin

Ayak sağlığınızı önemseyin!
Denge unsurundan yoksun, plastik yoğunluklu ve uzun topuklu terliklerin ayak sağlığını riske attığı bildirildi.

Denge unsurundan yoksun, plastik yoğunluklu ve uzun topuklu terliklerin ayak sağlığını riske attığı bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Hüseyin Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terlik seçiminin ayak sağlığı için çok önemli olduğunu söyledi. Terlik seçerken en önemli unsurun taban olduğuna dikkati çeken Bayram, "Ayağın altındaki yapı kolay bozulmayacak şekilde olmalı. Ayaktan kolay çıkacak tipteki terlikler ister düz, isterse engebeli arazide olsun yürümeyi bozar" dedi.


Bu yılın modası olan ve kullanımı her geçen gün artan parmak arasına giren terliklerin de sağlıklı olmadığını belirten Bayram, bu tür terliklerin özellikle diyabet rahatsızlıkları olanlar için büyük risk taşıdığını söyledi.

Diyabet hastalarının hissetme duyusunun zayıf olduğunu ifade eden Bayram, şöyle konuştu:

"Özellikle şeker hastalarının, bu yılın modası parmak arası terlikten uzak durması gerekir. Bu hastalar hissetme yönünden sıkıntılıdır. Genellikle plastikten yapılan ve parmak arasına oturan parça yara yapar, ancak hasta farkına varmaz. Ayakta iltihaplanmalar oluşur, bu durum ayakta cerrahi müdahaleler gerektirecek durumlara kadar gidebilir."

Plastik ve topuklu terlikten uzak durun

Ayakta ter oluşturacak plastik tabanlı terliklerden uzak durulması gerektiğini belirten Bayram, yüksek topuklu terliklerin ise özellikle çocuklarda ayak kemik gelişimini önleyebileceğini kaydetti.

Geniş bir zeminde yere basacak, mantar oluşumunu engellemesi açısından terletmeyen ve ayak yapısına uygun terliklerin seçimine özen gösterilmesi gerektiğine değinen Bayram,

"Kadınların sıkça tercih ettiği yüksek topuklu terlikler, ağırlığı tamamen ön kısma verdiği için belde ve bacaklarda ağrılara neden olur. Bu tür terliklerde denge unsuru fazla olmadığı için yürümede zorluk çekilir, kişi gerektiğinden daha çabuk yorulur" diye konuştu.

0 yorum: