22 Ocak 2008 Salı

Şok diyetler saçtan çalıyor!

Şok diyetler saçtan çalıyor!
Ayda 3-6 arasında kilo verdiren diyetlerde vücut derhal kıtlık moduna giriyor. Bu kıtlık modunda da ilk önce saçtan malzeme çekiyor.

Yapılan anketlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakışıklılıkta baş sıralara çıkması, Türkiye'de de artık ABD'de olduğu gibi siyasette fiziksel görünümün prim yaptığını gösteriyor. Yakışıklılığın oyları artırdığı sinyalini alan milletvekilleri estetik operasyonlara yöneldi. Siyasilerin en çok tercih ettiği estetik operasyon ise saç nakli. Milletvekilleri de estetik operasyonlara yöneliyor. Saç nakli dünyada ilk defa 1940'lı yıllarda kullanılmış. ABD'de yılda yüz bin kişiye saç nakli yapılıyor. Avrupa'da rakam ortalama 30 bin. Türkiye'ye ise yılda ortalama 3 - 5 bin kişiye saç nakli yapılıyor.


Transmed Saç ve Kozmetik Cerrahi Kliniği'nin Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı Paeffgen de saç nakline çok fazla ilginin olduğunu söyleyince konuyu gazeteci dürtüsüyle kurcaladık. Sohbet esnasında Meclis'te çok sayıda milletvekilinin müşterileri olduğunu öğrenebildik. AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'ın saç ektirdiği biliniyor. Saç nakli yaptıran diğer ünlü bir siyasinin de CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen olduğunu öğrendik. Sanat camiasından saç nakli yaptıranlar arasında Mehmet AslantuÇ ve Tamer Karadağlı en bilinen isimler. Türkiye'de saç naklinin yurtdışına göre çok ucuza, 2 - 3 bin euro'ya yapılması hızla yaygınlaşmasını sağlıyormuş. Peki saç nakli kimlere yapılır, yan etkileri var mıdır, kadınların neden saçı dökülür? Doktor Melike Külahçı Paeffge sorularımızı yanıtladı.

İnsanlar saçlarıyla neden bu kadar çok uğraşıyor?


göstergesi olarak kabul ediliyor. Saç özellikle kadında seconder seks karakteri olarak kabul ediliyor. Kalça ve göğüsten sonra en seksi bölge saçtır. İstatistiklerde erkek dolu bir odaya güzel bir kadın girdiğinde bütün erkeklerin ilk hareketinin saçlarını düzeltme şeklinde olduğu görülmüş. Mağara adamının kadını saçından tutup sürüklemesi boşuna değildi. Çünkü saçı sağlam kadın, hormonu sağlam kadın anlamına geliyor. Bol östrojen hormonu olan kadın aynı zamanda çok çocuk doğurabilecek kadın olarak kabul edilmiş.

Neden erkeklerin saçları daha çok dökülüyor?

Erkekte, görevini bitirmiş erkeklik hormonu testesteron vücuttan atılış formu olan DHT (dihidrotestosteron) dediğimiz şekle dönüşünce ciltte biriken DHT saç kökü hücrelerini zayıflatıyor ve saç köklerinin saç üretmesini durduruyor. Kadınlarda testesteron hormonu olmadığı için kadınlar doğal olarak buna karşı korunuyorlar. Ama saç dökülmesinin nedeni erkeklik hormonunun fazla olmasıyla ilgili bir durum değildir. Bu testesteronun DHT'ye dönüşmesine yol açan enzimin vücuttaki miktarıyla ilgilidir. Genetik olarak bu malzeme sizde varsa ve fazlaysa saçınız dökülür.

Üç ay sessizlik dönemi

İnsandan insana kalp, böbrek nakli yapılabiliyor. Saçta durum nasıl?

Başkasından saç nakli yapılamıyor. Vücut reddediyor. Saç nakli yapılan alanda küçük kırmızılıklar oluşur. Bu küçük kabuklar operasyondan sonraki günlerde yıkanmaların ardından kepek gibi baştan düşerek iyileşirler. Nakledilen saç teli kökünün uzaması için gereken süre ise 4- 6 aydır. Üç ay sessizlik dönemidir ondan sonra yavaş yavaş çıkmaya başlar saçlar.

Dökülme başlangıcında gelmek daha mı doğrudur?

Bu aşamada yapılan girişimler daha başarılı sonuç veriyor. İki kulak arasında ensenin hemen üzerindeki saç kökleri baştaki diğer saçlar ne kadar dökülürse dökülsün mutlaka kalıyor. Bu saç kökleri başka bir yere nakledildiğinde de aynı karakteristik özelliklerini koruyorlar.

Bazı kadınlarda da neden şiddetli saç dökülmesi olabiliyor?

Biliyorsunuz kadınlarda da bir miktar testesteron üretimi vardır. Daha fazla testesteron bulunan kadınlarda daha fazla DHT olunca kadınların da saçı erkek tipi dökülüyor. Türkiye'de kadınlarda saç dökülmesinin ardındaki en yoğun sebep triod bozukluklarıdır. Nodülü olanlar özellikle bu riske açıktır.

Triodin dışında saçı etkiyen faktörler var mı?

En önemli faktör genetik. Ama beslenme ve diyet biçimi de çok önemlidir. Hanımlar genellikle crash diyeti yapmayı severler. Bu diyetlerde ayda 3-6 arasında kilo verilir ama saçlar da gider bu arada. Enerji alımı bin kalorinin altına düştüğünde, vücut derhal bir kıtlık moduna giriyor. Bu kıtlık modunda da ilk önce saçtan malzeme çekiyor. Saçlar zayıflıyor ve hızlı bir dökülme dönemine girebiliyor. Bir de vejetaryanların çok saçı dökülüyor. Bol protein almıyorsanız eninde sonunda daha seyrek saçlı olmanız kaçınılmaz . Saç tahıldaki proteini çok sever. Hiç olmazsa B vitamini içerikli tabletler almak lazım.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.