31 Ocak 2008 Perşembe

Yaşlılar aşı için Ekim'i beklesin

Grip aşısı olması gereken risk grubundaki kişilerin başında gelen yaşlıların, ekim ortasından sonra aşı olması gerekiyor.

Grip aşısı her ne kadar eylül ayında piyasaya çıksa da yaşlıların 15 ekimden sonra aşı olması öneriliyor. Bunun nedeni, grip salgınının şubat mart aylarına sarkması durumunda aşının koruyucu etkisinin azalması.
Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten, sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor. Grip aşısını öncelikli olarak kimler yaptırmalı?
Bu konuda şöyle bir hata yapılıyor. İnsanlar eylül ayında çıkar çıkmaz aşı olmaya başlıyor. Halbuki uluslararası önerilere göre belirli yaşın üzerinde olanlar için ekim - kasım ayları tavsiye edilir. 15 ekimden önce yaşlıların aşı olması pek doğru değil. Neden?
Çünkü beklenen salgınlar zaten kasımdan önce pek olmuyor. İkincisi de salgın gecikir, şubat sonu ve mart ayına kalırsa yaşlılarda aşının koruyucu etkisi azalıyor. Onun için bütün gençler gidip eylül, ekim aylarında aşı olursa bazen de aşı bitebiliyor. O zaman da esas korumamız gereken yaşlılar, aşı olamıyor. Zaman zaman dünyada aşı kıtlığı oluyor. Tüm bu nedenlerle ideal zamanı ekim ayının ikinci yarısı kasım ayının ilk yarısı olarak söylüyoruz. Peki kronik hastalığı olan kişiler ne zaman aşı yaptırmalı?
Antikor oluşturmada problemi olabilecek kişiler ki bunlar en duyarlı olan kişiler aynı zamanda, onların da ideal zamanları 15 - 30 Ekim arasındadır.
Çünkü salgın mart ayında çıkarsa antikorları azalabiliyor. Çocuk ve bebekler ne zamandan itibaren aşılanabilir?
Bebekler altı aydan sonra aşılanabilir. Yine bebeklerde grip, özellikle 2 - 6 ay arasında ağır seyredebiliyor. Aşı, 6 ay ile 8 yaş arasındaki çocuklar ilk defa aşı olacaklarda iki doz aşı oluyorlar. Aşı ne zamana kadar yapılabilir?
Salgın çıkmadıysa örneğin şubat ayına kadar geldik diyelim. Şubat ayında salgın çıkarsa yine aşı yapıyoruz. Ama genelde aralık sonuna kadar aşı bitmiş oluyor. Biliyorsunuz piyasaya belirli miktarlarda aşı geliyor.
O nedenle piyasayada aşı varsa ve salgın çıkmamışsa en önemlisi toplumda influenza aktivitesinde bir artış görüldüyse aşının zamanı yoktur. Ocakta da yapılır, şubatta da. Ama biz genellikle aşı olması gereken grubun aralıktan daha geç kalmasını istemiyoruz.

Aşı olması gereken risk grupları

65 yaş üstündekiler
6 aydan büyük bebekler
Şeker hastaları
Astım hastaları
Kronik akciğer hastaları (bronşit vb)
Kronik kalp damar sistemi hastaları
Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser vs)
Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar
Sağlık personeli

0 yorum: