31 Ocak 2008 Perşembe

Menopoz ile başetmenin yolları

Görülen son adet olarak tanımlanan menopoz kendini 44-46 yaşlarında adet düzensizlikleriyle göstermeye başlıyor.

Gece ya da gündüz sıcak basmaları, ter boşalmaları oluyorsa, adetler düzensizleştiyse dikkat! Menopoz yaklaşıyor demektir.

Menopoz nedir? Menopozun kelime anlamı 'görülen son adettir'.

Menopozun teşhisi nasıl konuluyor? Menopozun tanısı ancak 1 yıl adet görülmediyse ya da bu süre 1 yılı geçtiyse koyabiliyoruz. Eğer " yılı geçmediyse kadın menopoza girmiş demiyoruz.
MENEPOZ
Kadınlar kaç yaşında menopoza girer?

Türkiye'de menopoz taşı 47-48 Amerika'da ise 50-51 olarak kabul edilmektedir.
Menopozun evreleri nelerdir?

Perimenopoz: Son adet görülmeden önceki 1 ya da 2 yıllık döneme 'perimenopoz' adını veriyoruz. Bu dönemde adet düzensizlikleri terlemeler, gece uykusuzlukları, ateş basmaları görülebiliyor.Bunlara ek olarak, çocuklar büyüyüpte evi terk etmeye başlamışlarsa ve anne nispeten yalnızlık çekiyorsa 'boş yuva sendromu'yla karşı karşıya kalınıyor. Kadın depresyon belirtileri gösteriyor, kendini işe yaramaz hissedip üzülüyor.

Postmenopoz: Menopoz sonrası dönem olarak adlandırılır. Saydığımız şikayetker bu dönemde de görülür. Şikayetler yüzde 1 ils 5 kadında 5-15 yıl devam edebilir. Bunlara, kalp damar hastalıklarında artış, kemik erimesi, cilt problemleri eklenir.
Menopozun kaç türü var ?

Menopoz: Kadının adetlerinin kendiliğinden tavaş yavaş kesilmesi.

Cerrahi menopoz: Eğer bir hastalıktan (kist, myom) dolayı kadının yumurtalıkların/rahmini aldıysak, biz müdahale ettiğimiz için 'cerrahi menopoz' diyoruz.

Erken menopoz: Kadının 40 yaşıdan önce menopoza girmesidir.

Çok erken menopoz: 30 yaşından önce menopozun başlamasıdır.
Menopoz bir hastalık mı ?

Bir hastalık değil. Kadının yaşamının tamamen doğal bir parçasıdır.
Menopoz kadında yaşlılığın başlangıcımı ?

Hayır gerçek yaşlılığı biz 65 olarak görüyoruz. Eskiden kadın ömrü çok kısaydı. Bugün ise 71-74 yaş arasında kadının ömrü değişiyor yani giderek uzuyır. Yani buna göre kadın ömrünün üçte biri menopozda geçiyor.
Menopoz geleceğini belli ediyor mu ?

En tipik olarak 44-46 yaşlarında adet düzensizlikleriyle başlıyor. Ayda 2 kere yada 2 ayda bir adet görülebiliyor. Kanama düzensizlikleri oluyor. Hasta bu durumda menopozdan şüphelenebilir. Buna karşın düzenli adet görebilir. Günde 5-10 sabiye ya da 1 dakika kadar sürebilen,vücutta, yüzde meydana gelen ateş basmalarıyla karşılaşabilir. Gede de ateş basması problemi yalayabilir, ter boşalabilir.
Bu dönemde meydana gelen adet düzensizliği kadında soruna yol açıyor mu ?

Öncelikle bu adet düzensizliğinin menopozdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek gerekiyor. Büyük ihtimalle menopozdandır ve bu durum 1-2 yıl kadar devam edebilir. Bu yüzden hekime gitmek gerebilyor. Belkide yumurtalıklarda bir kist yada bir sorun çıkmış olabilr. Mutlaka bu durumun kontrol edilmesi şart. Adet düzenszlikleri, önlem alınmazsa, bir süre sonra kansızlık yapar. En önemlisi ne zaman adet göreceğini bilmediği için kadının yaşam kalitesi bozuluyor.

Menopozda kadınlarda görülen şikayetler:

* Sıcak basması ve terleme
* Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, ileri yaşlarda bunama
* Sinirlilik
* Gece uykusuzlukları
* Hayattan zevk almamak, depresyon belirtileri
* Kap damar hastalıkları
* Kemik erimesi, eklem ağrıları
* Cinsel yaşamda sorunlar: Vajinada kuruluk ve cinsel isteksizlik. Ancak bu durum kadınların kolay dile getirdikleri bir problem değildir. Sadece doktorları sorarsa, o da bir süre sonra söylemeyi tercih ederler.
* İdrar problemleri: Bu problem kadın menopoza ilk yıllarda görülmese de daha sonra ortaya çıkabiliyor. Kadın sistit olduğunu sanıyor Bu mesanenin ve geniltal organların yaşlanarak incelmesinden kaynaklanıyor. Böyle sıkıntısı olan kadınlara vajinal yoldan değişik dozlarda, bazen sadece haftada 2 gün östrojen vermemiz sorunları çok kolay çözebiliyor.


Menopozla Baş etmenin yararları (Video)

0 yorum: