31 Ocak 2008 Perşembe

Maden suyunu daha sık tüketin

Maden suyu konusunda zengin kaynaklara sahip olan ülkemizde maalesef tüketim çok yetersiz. Oysa maden suları, bol mineral içerikleriyle sağlığımız için oldukça yararlı.

Yurtdışı seyahatlerinde su istediğiniz zaman eğer belirtmediyseniz genelde önünüze maden suyu gelir veya garsonun ''gazlı mı, gazsız mı?'' sorusu ile karşılaşırsınız. Çünkü Avrupa Ülkeleri ve Amerika'da maden suyu tüketimi çok yaygın ve bu konuda yerleşmiş önemli bir alışkanlık var. AB ülkelerinde yıllık 150 litre olan maden suyu tüketimi Türkiye'de yaklaşık dört litre.

Maden suyu nedir?

Maden suyu jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından elde edilmiş çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm'den daha az olmayan sulardır. Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda spesifik miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. Her maden suyu farklı miktarda mineral içerebilir.
Türkiye maden suyu konusunda zengindir. Ancak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle'nin açıklamalarına göre; Türkiye'deki kaynakların yüzde 99'u boşa akıyor.

Ülkemizde 225 adet normal mineralli su kaynağının bulunmasına rağmen bu kaynaklardan çıkan suyun sadece 24'ü şişeleniyor. Bu kaynaklarından çıkan günlük 63 milyon litre doğal mineralli suyun 630 bin litresi değerlendirilebiliyor. Türkiye'de şifalı 325 termal su, 225 maden suyu ve 75 içmece grubu bulunuyor.

Soda ile maden suyu farklıdır

Maden suları kalsiyum, klor, magnezyum, sodyum, potasyum gibi vücut için önemli birçok mineral içerir. Özellikle terle sıvı ve elektrolit kaybının arttığı yaz aylarında, spor yapanlarda, sık seyahat edenlerde iyi bir seçimdir. Ancak maden suyu ile soda karıştırılmamalıdır. Maden suyu yerin en derin katmanlarından çıkar. Çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı vasıtasıyla yeryüzüne çıkarlar. Yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanlardan mineralleri de alarak yol alırlar. Bu sebeple mineralce zengin ve doğal bir içecektir.
Tüm maden suları doğal olarak minerallerden zengindir.

Yeraltında oluşma süreçlerinde hemen hepsi değişik düzeylerde kalsiyum, magnezyum ve sodyum, bazıları da florür içerir. Bu mineraller insan sağlığı için yaşamsal önem taşırlar. Kalsiyum; kemik ve kalp-damar sağlığı ve sinir uyarı iletimi, magnezyum; kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi, sodyum; su-elektrolit ve asit- baz dengesi, sindirim desteği ve uyarı iletimi, florür de diş ve kemiklerde yaşamsal işlevler görür.

Minerallerin, mineralli sulardan emilerek vücuda alınmaları ve söz konusu işlevlerde kullanılmalarının (biyo-yararlanımlarının) diğer doğal besin kaynakları ve yapay farmakolojik destek preparatlarından daha yüksek olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterildi. Özellikle kadınlara osteoporozun önlenmesi ve tedavisi açısından ergenlik döneminde ise kemik ve dişlerin büyümesine destek olması açısında tercih edilebilir.

Egzersiz sonrası içilebilir

Mineralli su aktif yaşam, spor ve egzersizde doğal su desteğidir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde dengeli ve yeterli beslenmenin yanında günlük fiziksel aktivitelerin artırılması ve çeşitlendirilmesinin yararları günümüzde giderek daha iyi anlaşılıyor.

Sportif faaliyetlere katılma, egzersiz yapma, yürüme ve koşu gibi aktivitelere katılma günümüz insanının sağlıklı alışkanlıkları arasında daha çok yer alıyor. Bu arada, tüm bu aktiviteler sırasında terlemeyle oluşan su ve mineral kaybı unutulmamalıdır. Bu su ve mineral kaybının karşılanması yaşamsal önemdedir. Bu konuda mineralli sudan faydalanılabilir. Böylece, kaybedilen vücut suyu yerine konulduğu gibi, artan kas ve hücre metabolizması yeterli miktarlarda minerallerle desteklenir ve yaşamsal önemdeki su-elektrolit dengesi korunur.

Sudaki mineraller ve sağlık açısından önemleri

Kalsiyum Kemik, diş ve kalp sağlığı, kan pıhtılaşması, sinir uyarı iletimi
Magnezyum Kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi
Sodyum Su-elektrolit dengesi, sindirim desteği, asit-baz dengesi, uyarı iletimi
Potasyum Hücre metabolizması, su dengesi
Florür Diş ve kemik sağlığı
Iyodür Troid bezi fonksiyonları desteği
Klorür Su-elektrolit dengesi, sindirim desteği
Bikarbonat Mide fonksiyonları, kan ve idrarda asit-baz dengesi
Sülfat Kalın bağırsak fonksiyonları, safra kesesi ve fonksiyonlarının uyarılması

0 yorum: