31 Ocak 2008 Perşembe

Son kilolar neden zor gider?

Diyete başladığınızdan beri 10 kilo gitti ama son kalan 2-3 kilo gitmek bilmiyor. Çünkü son kilolar biraz zor gider. Son kiloları vermek için düzeltmeniz gereken şeyler olabilir.
Kilo vermeye karar verip başarılı bir şekilde 10 kilo verdiniz diyelim. Hedefinize sadece 2 kilo kaldı yani 61 kilo ağırlığındasınız ve 59 kilo olmak istiyorsunuz. Diyeti dikkatlice takip ediyor her sabah heyecanla tartıya bakıyor ama bir türlü 59 kilogramı göremiyorsunuz. Yalnız değilsiniz... Son kilolar biraz zor gider. Bazı kilolar özellikle dirençlidir. Her bireyin direnç gösteren bir vücut ağırlığı olabilir. ''Gerçekten dikkatli şekilde yiyorum, ama ne yazık ki şu 2 kilogramı kaybedemiyorum. Sanırım akşamları çok fazla meyve yiyorum. Ama akşamları tek eğlencem TV karşısında bir şeyler yemek'' dediğinizi duyar gibi oluyorum. Haksız sayılmazsınız aslında. Ancak şu son 2 - 3 kiloyu vermeniz konusunda bazı engeller ve düzeltmeniz gerekenler olabilir. İşte önerilerim:

Daha hafif olmanız için daha az kalori almanız gerekir:

Kilo kaybetme hızı, hedef kilonuza yaklaştıkça azalabilir, çünkü sizin küçük bedeninizi korumak için daha az kalori harcamanız gerekir. Kaybedilen her kilo vücut yüzeyinizde azalma, harcadığınız kalorinin de azalması anlamına geliyor. Bu sebeple vücut ağırlığınız azaldıkça ihtiyaç duyduğunuz kalori de azalır. 70 kiloyken yediğiniz besinleri aynı miktarda 62 kiloyken yerseniz kilo veremezsiniz veya tekrar kilo alabilirsiniz.

Daha fazla sebze ekleyin:

Bol bol çiğ sebze tüketin. Böylece kalori alımınız doğal olarak azalır.

Yeni bir şey deneyin:

Eğer hep aynı programın içindeyseniz, belki farklı bir beslenme şekli veya öğün saatlerinde değişiklik yapmayı akşam mümkün olduğunca erken yemeyi deneyebilirsiniz. Hareketinizi artırmak, bu tür durumlarda en hızlı cevap veren yoldur.

Bedeninizi dinlendirin:

Eğer üç aydan daha uzun bir süredir diyet yapıyorsanız programa bir süre ara verin. Kilo koruma programına geçerek aynı kiloyu 1 - 2 ay korumayı deneyin. Koruma döneminde farklı besinler tüketin. Tekrar diyete başladığınızda sorun oluşturan son 2 - 3 kiloyu daha rahat verebilirsiniz.

Disiplini delmek yok:

Diyetin başında insanlar genellikle çok daha disiplinli olurlar. Çevreden gelen yemek teklifi ve ısrarlara kulak asmazlar ama 8 -9 kilo verdikten sonra etraftan gelen iltifatlar, ''Çok zayıflamışsın artık yeter'' övgüleri kişiyi yoldan çıkarabilir ve her gün 50 - 60 kalorilik küçük kaçamak haftada 400 - 500 kalori ayda 2000 kalori fazla yemek haline dönüşür bu da son kiloların daha zor gitmesine sebep olabilir.

Örneğin kahvaltı mönünüzde meyve suyu varsa onun yerine bütün bir meyve yiyin. Kaloriyi yaklaşık 3'te 1 oranında azaltmış olursunuz.

Dirençli kilolarda moralinizi bozmayın:

Daha önce de kilo alıp verdiyseniz bedeniniz önceki kilolarınıza sadakat gösterme eğiliminde olur. Uzun süre kaldığınız bir kilo diyetin tam orta dönemine denk gelip kilo verme hıznızı oldukça yavaşlatabilir.

Böyle bir durumda sabırlı olmak ve hareketi artırarak negatif enerji dengesine yardımcı olmak en doğru yoldur. Kendinizi aç bırakmak kesinlikle çözüm değildir. Üstelik siz aç kaldıkça metabolik hızınız yavaşlar ve daha sonra kilo alma riski doğar.

Yemek yapmaya üşenenler için pratik 'akşam yemeği' alternatifleri

Yağsız süt, donmuş meyve ve yulafı blenderdan geçirin. Fast food restoranından alınmış en küçük boy burger (mayonezli değil, ketçap ve hardal ile) ve kalorisiz bir içecek. Daha sonra eve gelince de bir elma ya da küçük boy havuç yiyin. Tam buğdaylı ekmeğin üzerine sürülmüş fıstık ezmeli sandviç veya yağsız krem peynir, yanında yağsız süt ve bir elma. Önceden pişmiş ve dondurulmuş köfteyi mikrodalgada ıstın, ayran ile bir dilim kepek ekmek ekleyin Bir tam yumurta ve iki yumurta beyazını çırpın ye yağsız tavada omlet yapın yanına da tam buğdaylı kızarmış ekmek ekleyin. Konserve ton balığı, domates yeşillik ve bir dilim ekmekle sağlıklı bir tabak hazırlayabilirisiniz. Elinizin altında yağsız sandviç malzemesi bulundurun; tam buğday ekmek, dilimlenmiş hindi göğüs, yağı azaltılmış peynir, domates vs. Tahıl gevreği, meyve ve yağsız süt her zaman iyi bir öğündür. Evdeki meyveleri salata yapın ve üzerine biraz yoğurt ve cevizi çırpıp ekleyin.

0 yorum: