31 Ocak 2008 Perşembe

Fazla meyve şişmanlatır

Yenilen her şeyin fazlası yağ olarak depolanır. Bu nedenle meyveyi bile fazla kaçırmayın!

Efe Bey 37 yaşında ve altı gün yoğun çalıştığı, masa başı bir işi var. Üniversite yıllarında profesyonel olarak sekiz yıl basketbolla ilgilenmiş. Ancak askerlik sonrası işe başlayınca spor yapmayı bırakmış. Son altı aydır yediklerinde çok büyük bir değişiklik olmamasına rağmen vücut ağırlığı altı kilo artmış. Bir yıl önce görev değişikliği sebebiyle çok fazla seyahat etmeye başlamış ve gece iş yemeklerinin sayısı artmış. Eşi Selma Hanım'ın ısrarıyla bir spor kulubüne kayıt yaptıran Efe Bey, sabah sadece bir elma yiyor. Öğlen ise geç saatte bir tost, spordan geç çıkıp eve geldiğinde ise çok aç olduğu için ızgara et veya tavuk, 2 - 3 dilim ekmek, biraz sebze, salata tüketiyor. Ancak yemek sonrası canı çok tatlı istediği için kendini hiç sınırlamadan bol bol meyve tüketiyor. Selma Hanım her akşam uyarsa da Efe Bey ısrarla meyvede yağ olmadığı için sorun yaşamayacağını düşünerek yemeye devam ediyor...
Her sabah tartıya büyük bir heyecanla bakıyor ama kilosu pek değişmiyor. Efe Bey nerede hata yapıyor?

Sporu bırakınca yağlanırız

Profesyonel sporu bırakan tüm bireyler bu sorunu yaşar. Yoğun spor döneminde ihtiyaçları olan kaloriyle sporu bırakınca ihtiyaçları olan kalori aynı değildir. Ancak yeme alışkanlığı uzun yıllar bu şekilde geliştiği için aynı miktarda yemeye devam ettiklerinde kilo alırlar. Sporcuların kas dokusu daha fazladır. Bu da daha fazla yağ yakımı sağlar, metabolizmaları daha hızlı çalışır. Hareketsiz yaşama geçince kas kaybı oluşur. Buna bağlı olarak metabolik hız düşer ve yediğiniz yiyecekler çok daha hızlı yağa dönüşür. Yağlanma döngüsü arttıkça metabolik hız sürekli azalır. Efe Bey de sporu bıraktığı halde haftada üç gün egzersizi sürdürmeli veya iş yaşamındaki hareketsizlik sebebiyle yediklerini kontrol etmeliydi.

Meyve yağ içermez ama...

Efe Bey, Selma Hanım'ın uyarılarını dikkate almalı çünkü vücudumuza giren her şeyin fazlası yağ olarak depolanır. Fazla yenilen meyveler için de bu durum geçerli. Efe Bey günlük 3 - 4 porsiyon meyve hakkını gün içine dağıtmalı ve ara öğün yapmalı. Hepsini bir seferde ve geç saatte tüketmesi doğru değil.

Kısa günün kârı

Sadece yüzde 100 taze meyve sularını satın alın.
Şeker ilave edilmemiş tam buğday gevreklerini veya müsli barlarını tercih edin.
Şekerli içecekler yerine limonlu ve/veya meyveli soda tercih edin.
Keklere şeker yerine kuru meyve ekleyin. Dyt.Sanem APA

Gün boyunca aç kalmak yağlanmaya sebep olur

Efe Bey'in sabah yediği elma ve öğlen yediği tost sadece 350 kalori. Bütün gün çalışan 37 yaşında bir erkek için bu çok düşük bir enerji. Bu sebeple akşam yemeğinde Efe Bey çok acıkıyor. Enerji açığını kapatmak için aşırı bir yemek yeme ihtiyacı duyuyor ve geç saatte fazla yediği için yağlanma ihtimali artıyor. Üstelik kan şekerinde dengesizlik yaratıyor. Efe Bey öğle yemeğinden önce meyveli yoğurt yiyebilir, tostun yanına ayran ilave edebilir, yemekten bir saat sonra da meyve yiyebilir.

Kahvaltıda protein de almak gerekir

Efe Bey sabah kahvaltısında sadece bir elma yiyerek basit karbonhidrat tüketiyor. Oysa çalışmalara göre gün içinde açlığı kontrol etmek için karbonhidratla proteini birlikte almak gerekiyor. Efe Bey elmanın yanına 15 fındık veya bir bardak süt veya bir dilim ekmekle peynir ekleyebilir.

Egzersiz aç karnına olur mu?

Eğer sabah sadece yürüyüş yapacaksanız aç karnına olabilir. Ama Efe Bey, gün boyu sadece bir tost ve bir elma yedikten sonra egzersize giderse vücut yağ yakmak yerine kas da kaybeder. Çünkü karaciğerdeki karbonhidrat depoları boşalır. Efe Bey spor salonunda hem ağırlık çalışması yapıyor hem de yürüyor. Bu sebeple egzersize gitmeden bir saat önce mutlaka karbonhidrat ve protein almalı. Egzersiz günleri öğle yemeğinde köfte veya tavuk ile iki dilim ekmek veya makarna ile peynir tüketebilir. Egzersizden bir saat önce bir muz ile bir bardak süt veya 2-3 grissini ile bir ayran tüketebilir. Böylece kas kaybetmeden yağ yakmış olur, metabolik hızı artar. Akşam yemeğinde çok yemez. Ertesi gün tartıda istediği sonuca ulaşır.

Seyahatler kilo alımına sebep olabilir

Uçak yolculukları hiç ihtiyacımız olmayan kalori için tehlikelidir. Geçen gün uçakta verilen bir sandviçin etiket bilgilerine baktığımda gözlerime inanamadım. Yarısından fazlası yağdan gelen kaloriye sahipti. Oysa siz sadece kepek ekmeğiyle ton balığı yediğinizi zannediyorsunuz. Bu yüzden etiketlerdeki yağ miktarı önemlidir.

0 yorum: