22 Ocak 2008 Salı

Soğuk algınlığının ilacı besinler

Soğuk algınlığının ilacı besinler
Soğuk algınlığına karşı güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için mutlaka beslenmenizi kontrol etmelisiniz.

Havalar soğudukça etrafımda soğuk algınlığı ve grip olan danışanlarımın sayısı artıyor. Bir çoğu grip aşısı yaptırmasına rağmen yine de bu hastalıktan korunamayabiliyorlar. İlaçlar gıdanız değil gıdalar ilacınız olsun diyen Hipokrat'ın bu meşhur sözü gerçekten çok anlamlı. Bu sebeple size bağışıklık sistemi için önemli bazı besinleri daha detaylı anlatmak istedim. Bunlar günlük beslenmenizin içinde kolaylıkla yer verebileceğiniz besinler.


Domates suyu;

C vitamininden zengin olan domates suyu, hem soğuk algınlığıyla savaşmanıza hem de hastalığı daha kolay atlatmanıza yardımcı olur ve burnunuzun akmasına neden olan histaminin aktivitesini azaltır. Domates suyu ayrıca beta karotenden de zengindir ve içinde buluna bu madde enfeksiyonlarla savaşan hücrelerin üretimini artırır.

Ayçiçeği tohumu;

E vitamini alabilmek için yarım çay bardağı tüketmeniz yeterli olabilir. E vitamini antioksidan etkisiyle solunum sistemi enfeksiyonlarını ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucu etki yaratır. İmmun yani bağışıklık sistemini güçlü tutar.

Sarmısak,

immun sistem için gerekli olan hücrelerin korunması ve yeniden yapılandırılmasını sağlar. Sarmısak son yıllarda yapılan birçok çalışma ile etkili bir besin olduğunu kanıtlamıştır. Sadece bağışıklık sistemi için değil birçok hastalık riskine karşı koruyucu etkisinden yararlanabilmek için yemeklerinizde mutlaka sarımsak kullanmalısınız.

Yoğurt,

bir yıl süre ile takip edilen bireylerde yapılan bir çalışmanın sonucuna göre günde 1 su bardağı yoğurt yiyen kişilerin yüzde 25 daha az soğuk algınlığı ile karşılaştığı bulunmuştur. Bazı araştırmalar ise yoğurdun virüslerin vücutta çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Son zamanlarda ise iyice gündemde olan probiyotik yoğurtlar ise bağırsak florasını koruyarak bağışıklık sisteminin gelişmesinde yardımcı rol alır. Kefir de yine ayni etkiyi vermektedir. Bu nedenle beslenmede mutlaka yer alması gerekmektedir.

Yağsız biftek;

çinko için mükemmel bir kaynaktır ve hastalıklara karşı savunmada önemli rol alır. Kırmızı et demir bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle haftada 1- 2 kez yağsız kırmız et tüketmelisiniz. Hiçbir besini tamamen hayatınızdan çıkarmayın önemli olan çeşitlilik ve tükettiğiniz miktardır yağsız bifteği sebzelerle pişirerek besin değerini daha da fazla arttırmanız mümkün

Ton balığı ;

omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir ve beyaz kan hücrelerini arttırarak inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Ton balığı ayrıca çinko, E vitamini ve selenyum içinde iyi kaynaklardır. Salata ile tercih edebilir, sandviç yapılabilir veya makarnaya sos olarak tercih edilebilir.

Bağışıklık sisteminde egzersizin rolü

Haftanın beş günü orta seviyede 45 dakika egzersiz yapan kadınlar soğuk algınlığı bakımından haftada sadece bir gün streching yapanlara göre daha düşük risk altında. C vitamininin bağışıklık sistemimizde önemli bir rolü olduğu bilinen önemli bir antioksidandır. C vitamini vücutta depolanmaz bu nedenle mutlaka her öğün alınması gerekir. Özellikle sigara içen kişilerin içmeyenlere göre yaklaşık iki kat daha fazla C vitamini alması gerekir. Diğer antioksidanlar E vitamini ve selenyum birlikte alındıklarında bağışıklık sisteminin etkinliğinin artmasına yardımcı olur.Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için mutlaka beslenmenizi kontrol etmelisiniz. Dengesiz ve yetersiz beslenme sonucu bağışıklık sistemi zarar görür, bu durum hastalık riskini artırır. Ağırlık denetimi, yeterli ve dengeli bir beslenme programı, aktif bir yaşam biçimi bağışıklık sistemini güçlendirir.

0 yorum: