22 Ocak 2008 Salı

Saç dökülmesinde erken tedavi şart!

Saç dökülmesinde erken tedavi şart!
Ailesinde kellik bulunanlar, dökülmeyi ilk hissettiklerinde mutlaka bir dermatoloğa başvurup, tedavi ürünlerini kullanmaya başlamaları gerektiği belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saç dökülmesinin hem erkekler hem de kadınlar için önemli bir sorun olduğunu, ancak gelişen tıp imkanlarının soruna çare bulduğunu belirtti. Saçlar döküldükten sonra uygulanan saç ektirme gibi birkaç bin YTL'ye yapılan tedavilerin zahmetli ve pahalı olduğunu vurgulayan Memişoğlu, son yıllarda çıkan kozmetik ürünler ve ilaçlarla saçları korumanın mümkün olduğunu söyledi.


Memişoğlu, söz konusu ürünlerin çoğu kişide dökülmeye karşı olumlu sonuçlar verdiğini anlattı. Memişoğlu, "Özellikle ailesinde kellik bulunanlar, dökülmeyi ilk hissettiklerinde tedavi ürünlerini kullanmaya başlamalı. Ancak, bu ürünler bir arkadaş ya da yakının tavsiyesiyle eczaneden alınmak yerine bir dermatolog tavsiyesiyle kullanılmalı" dedi.

Ürünlerin özellikleri

Memişoğlu, söz konusu ürünlerin sürülenler, şampuanlar ve ilaçlar olarak üç grupta toplandığını, bunların birlikte kullanıldığında daha etkili olduklarını belirtti. İlk gruptakilerin saç derisine masajla sürülerek, saç tellerinin ve köklerinin beslenmesini sağlayan ve ampul şeklinde satılan ürünler olduğunu kaydeden Memişoğlu, genellikle yılda iki kez 1 ay süreyle kullanılan bu ürünlerin saçların güçsüzleşerek dökülmesini engellediğini kaydetti. İlaçların ise tablet şeklinde olduğunu ve besleyici özellikli ve hormonal olarak iki türü bulunduğunu söyleyen Memişoğlu, şöyle devam etti: "Besleyici özelliktekilerin içeriğinde yeşil çay ekstresi, üzüm çekirdeği, buğday özü gibi bitkisel ürünler bulunuyor. Bunlar, saçların güçlenmesini ve dayanıklı hale gelmesini sağlıyor. Hormonal içerikli olanlar ise dökülmeye neden olan hormonal değişimleri düzenliyor. Hormonal ilaçların tek olumsuz etkisi, kullanan kişilerin yüzde 1-2'sinde cinsel istekte azalma meydana getirmesi." Memişoğlu, saç dökülmesine karşı olan şampuanların da normal şampuanlardan daha hassas formüle sahip olduğunu ve özellikle sık yıkanan yağlı saçların şampuan nedeniyle gördüğü zararı önlediğini, ayrıca besleyici özellikleri de bulunduğunu sözlerine ekledi.

0 yorum: