31 Ocak 2008 Perşembe

Yağ hücrelerine lazer

Son zamanlarda liposuction yaptırmaya cesaret edemeyenler için kullanılan ''Lazer Lipoliz'' yöntemi, lazer ışığı ile doğrudan yağ hücresinin zarının patlatılması prensibine dayanıyor.

Vücut şekillendirmede farklı seçenek ve yöntemlerin sayısı giderek artıyor. Özellikle belli bölgelerde biriken yağlardan ameliyatsız yöntemlerle kurtulup incelmek mümkün. Son zamanlarda liposuction yaptırmaya cesaret edemeyenler için artık ''SmartLipo'' ile ''Lazer Lipoliz'' yöntemleri devreye giriyor. Yöntemi uygulayanlardan Superplast Lazer ve Estetik Merkezi'nden Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Op. Dr. Hüseyin Güner, sorularımızı yanıtladı.

Lazer lipolizin klasik lipoliz iğnelerinden farkı nedir?

Smartlipo ile lazer lipoliz, esas olarak lazer ışığı ile doğrudan yaÇ hücresinin zarının patlatılması prensibine dayanıyor. Bu metod liposculpture (vücut şekillendirme) uygulamalarında devrim niteliğinde yenilikçi bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Dünyada da geçmişi yaklaşık olarak 3 - 4 yıl olup başarısı kanıtlanmıştır. Lazer lipoliz etkili, az invaziv, kanamayı önleyen ve kısa sürede iyileşmeye olanak veren ve bandajlama süresinin çok kısa olduğu bir vücut şekillendirme yöntemidir. Diğer lipoliz iğnelerinde ise lazer yerine farklı içerikler kullanılıyordu dolayısıyla en önemli fark lazer kullanmamız.

Laser lipolizin uygulanması için en uygun dönemler hangileridir?

Lazer lipolizi her mevsim uygulayabiliyoruz. Çünkü lokal anestezi altında rahatlıkla uygulanabiliyor. Uygulama sonrasında sadece 4 - 5 günlük bir korse giyilmesi yeterli oluyor. Ancak yaz sonrası hastanın rahat etmesi için sonbahar ayları, uygulama için son derece uygun bir dönem.

Liposuction'a alternatif bir yöntem olarak kabul edilebilir mi?

Liposuction işlemi genelde hastanede ve narkoz altında yapılır. 10 - 15 gün süren morluk görülmesi de nadir değildir. Sonrasında ise uzun süre korse kullanmak gerekir. Hafif liposuctionda bile 3 - 4 günlük bir toparlanma süreci gerekir. Smartlipo ile lazer lipoliz ise işleminin temel olarak o bölgede üç etkisi oluyor; lazer ışığının kanülden çıktığı bölgedeki fotomekanik etki sonucu bu bölgedeki yaÇ hücrelerinin zar bütünlüğü bozuluyor. Bu yaÇ birikimi olan bölgelerdeki yaÇ hücrelerinin içeriği hücreler arası alana akıyor. Ayrıca yöntemin fototermal etkisi sayesinde bu bölgedeki ince damarlarda pıhtılaşma olur. Bu etki sonucu işlem sırasında ya da sonrasında kanama görülmesi engellenerek uygulama sonrasında morarma olmaması sağlanır. Fototermal etkinin oluştuğu alanın hemen dışında kalan alanda ise fotostimülasyon etkisi yaratılır. Bu etki sonucunda da uygulama yapılan ciltte belirgin bir toparlanma ve gerilme olur.

Liposuction'a üstünlüğü var mı?

Lazer lipoliz, klasik liposuction metotlarıyla vücut şekillendirmenin zor olduğu kol içleri, çene altı, boyun, üst karın bölgesi, sırt, ayak bilekleri gibi bölgelerde dahil olmak üzere tüm vücut bölgelerine rahatlıkla uygulanabiliyor.

Herhangi bir yan etkisi var mı? Kimlere uygulanamaz?

Elbette tedavide önemli olan uygun hastanın seçilmesidir. Ancak hastanın alerjik olduğu ilaçlar veya şeker, kalp, tansiyon gibi kronik hastalığı olup olmadığı gibi genel sağlık durumu ile ilgili cevaplar alınıyor. Elbette bu hastalıklara uygun tedbirler alınıyor. Aynı zamanda hastanın cilt durumu ve yaşı da göz önüne aldığımız önemli kriterler. Şimdiye kadar bir yan etkisini görmedik ancak hiçbir zaman yüzde yüz yan etkisi yok demek yanlış olur.

Aynı yerde tekrar yağlanma olmaması için uygulamadan sonra hasta nelere dikkat etmeli (diyet, egzersiz vs.)?

Her metotta olduğu gibi bunda da tekrar aynı bölgede yağlanma olabilir. Çünkü uygulama sırasında yok edilen yaÇ hücreleri geri gelmez ancak kalan yaÇ hücrelerinde hacim olarak artış olma olasılığı eğer hasta gereğinden fazla kalori alırsa mevcuttur. Böyle bir durumda işlemi tekrar yapmak gerekir.

Vücutta en sık uygulandığı bölgeler hangileridir?

Lazer lipoliz vücudun özellikle birkaç bölgesinde az veya ortalama düzeyde yaÇ birikimi olan hastalar için son derece idealdir. Tüm vücutta ve ileri derecede yaÇ birikimi olan hastalarda ise liposuction ile birlikte kullanılırsa, uygulama sonrasında ciltte görülebilecek sarkma ve düzensizlikleri azaltarak elde edilen sonucun daha başarılı olmasını sağlıyor. Vücudun karın, kalça, bacak, kol, ayak bileği, gıdı gibi birçok bölgesine uygulama yapabiliyoruz.

0 yorum: