31 Ocak 2008 Perşembe

Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın

Sonbaharda ilk vakaların görüldüğü grip enfeksiyonu sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırılıyor.

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kış hastalıkları da yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Bu yılki aşısının eczanelerde çıkmasıyla grip ve gripten korunma da gündemimize girdi. Her yıl nüfusun yüzde 5'i ile 10'unu etkileyen grip virüsü ''influenza''nın, dünyada 250 - 500 bin kişinin ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor. Uzmanlar, halk arasında ''paçavra hastalığı'' olarak bilinen gribin ayakta atlatılamayacak kadar ciddi ve ağır seyrettiğini, ayakta gribi atlattığını sanan kişilerin soğuk algınlığı geçirdiğini vurguluyor.


Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten, sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırılan grip hakkında sorularımızı yanıtladı... Geçen yıl grip enfeksiyonlarına çok rastlanmadı. Bu nedenle bu yılki grip enfeksiyonlarını ağır geçirme ihtimalimiz var mı?
Soğuk hava grip virüsünün bulaşmasını kolaylaştırıyor. Ama burada önemli olan grip virüs aktivetisinin o yıl az ya da çok olmasıdır. İki veya üç yılda bir küçük çaplı salgınlar olur. Bir iki yıl geçerse bir sonraki yıl salgın beklenir. Burada öncelikle griple gribal enfeksiyon farkını vurgulamak lazım.

Birçok kişi yanılgıya düşüyor, nezleyi ve soğuk algınlıklarını grip zannediyor. Grip çok şiddetli geçen apayrı bir hastalık. Birçok kişi ''Grip aşısı olmama rağmen grip oldum'' diyor. Bunlar grip değil, hemen hepsi soğuk algınlığıdır.



Griple soğuk algınlığı arasındaki en belirgin fark nedir?
Gripte ani başlayan yüksek ateş olur. Genellikle ateş, 39'un üstündedir. Hastaların önemli bir kısmında baş ağrıları ve kas ağrıları olur, burun akması, halsizlik görülür. Adale ağrıları, soğuk algınlığından gribi ayıran en önemli özelliklerden biridir. Ateşi yüksek olmayan vakaya grip dememek lazım.

Bu yıla özgü bir grip salgını beklentisi var mı?
Grip, bizim ülkemizde ve bizim enlemimizde olan ülkelerde en çok ekim ve mart ayları arasında görülüyor ama en çok ocak ve şubat aylarında salgına neden oluyor. Eylül ve ekimde salgın görülmesi çok çok nadir bir şeydir. Bundan önce izlenen salgınlar ocakta ve şubatta oldu. Ekimden itibaren tek tek vakalar görülebilir ama salgın beklenen ay ocak ve şubat aylarıdır. Sonra mart ve aralık ayları gelir.

İki hastalık birbirinden nasıl ayırt edilir?

Belirtiler Soğuk algınlığı Grip
Ateş Nadir Yüksek ateş (39 derece, üstü)
Başağrısı Nadir Sıklıkla
Kas eklem ağrısı Hafif Sıklıkla
Bitkinlik Yok Şiddetli, günlerce sürebilir
Yatak istirahati Gerektirmez Gerektirir
Burun akıntısı Sıklıkla Hafif
Hapşırma Sıklıkla Sıklıkla
Öksürük Hafif Orta şiddette
Komplikasyonlar Kulak ağrısı Sinüzit, orta kulak iltihabı bronşit, zatürree, ölüm

0 yorum: