22 Ocak 2008 Salı

Adet öncesi sendromundan korunun!

Adet öncesi sendromundan korunun!
İştahınız çok açıksa, hiçbir şeye tahammül edemeyecek durumdaysanız, her şey üzerinize üzerinize geliyorsa ve çok gerginseniz, siz de âdet dönemi öncesi sendromu yaşayor olabilirsiniz.

Menstürasyon (âdet kanaması) döneminden bir - iki hafta önce sinirleriniz çok gergin olabilir ve her şey üzerinize geliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Kendinizi tanımakta zorluk çekiyor ve ''Bana ne oluyor yine?'' diyebilirsiniz. Bu dönem her kadını farklı etkiler. İyi haber, bu dönemin geçici olmasıdır. Sakin olun, bu durumu tetikleyen hormonlarınız ve bu geçici bir durum. Her şey birbirine karışmış gibi olabilir ve kendinizi baskı altında hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda stres düzeyiniz artar ve iştahınız bu durumdan etkilenebilir. Duygusal açlık ile fizyolojik açlığın birbirine karıştığı birçok duygu vardır. İçinde bulunduğunuz dönemi rahat ve sorunsuz geçirmek için farkındalığınızı artırmaya çalışın. Durumu kabullenin ve sakin olun. Enerji değeri iyi ancak yüksek yağ ve şeker içermeyen besinleri seçin.

Doğal antidepresan östrojen

Menstrüel döngünün ikinci yarısında (âdet görmeye yaklaşırken) östrojen progesterona oranla en düşük halindedir ve bu zaman dilimi ruh halindeki oynamaların ve aşermelerin, yeme krizlerinin en yoğun yaşandığı dönemdir.
Progesteron da iyi hissetme halini etkileyen bir başka hormondur. Stresli olduğunuz zaman vücudunuzda bu hormon azalır. Östrojen ve progesteron arasındaki denge çok önemli, çünkü seratonin ruh halini iyileştirirken progesteronun gevşetici bir etkisi vardır. Kısacası bu iki hormonun ruh hali üzerinde zıt ancak birbirini tamamlayıcı etkisi vardır.

Bu dönemdeki sıkıntıları hafifletmek için beslenmenizde ve yaşama şeklinizde bazı değişiklikler yapmak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Mücadele etmek ve sorunsuzca bu dönemi sorunsuz atlatmak için kesin bir tedavi şekli çok fazla söylenemiyor ancak kişisel özellikler ve bireyin kendi durumunu takip etmesi önemli. Çünkü her belirti her kadında farklı etki ve her tedavi de farklı tepki verebiliyor. Östrojen için ''doğal'' antidepresan diyebiliriz. Çünkü östrojen, ''mutluluk hormonu'' olarak bilinen serotonin üretimini etkiliyor. Düşük östrojen düşük serotonin diye düşünülebilir. Düşük serotonin ise genellikle karbonhidrat ve şeker açısından zengin yiyecekler için aşermek demektir (örneğin çikolata). Ama sakın buna kanmayın.

Menstürasyon dönemine özel beslenme önerileri

Her gün içinde 400 miligram folik asit bulunan bir multivitamin alın. İçinde yeterli kalsiyum ve D vitamini olmasına da dikkat edin. Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz sırasında salınan endorfin hormonunun mutluluk vereceğini unutmayın. Egzersizle doğal olarak endorfin hormonu salınır ve kendinizi daha mutlu ve iyi hissedersiniz. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik içerdikleri doğal şeker ve lifler sayesinde insülin hormonunu çok fazla uyarmaz ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Balık yağındaki omega 3 yağ asidinin en depresif durumlarda bile insana yardımcı olduğuna dair gittikçe çoğalan kanıtlar var. Daha güçlü beyin sağlığı için daha fazla omega 3 tüketin. Ceviz, bunun için çok iyi bir kaynaktır. Magnezyum desteği de iyi gelebilir. Bunun için günlük 400 mg destek alabilir veya doğal yollarla almak için yeşil yapraklı sebze, tam tahıllar, fıstık, et, nişasta, süt, fındık, badem tüketimini artırabilirsiniz. Sigara içmeyin, bol oksijen almak için açık havada yürüyüşler yapmaya çalışın. Bol su içmeyi unutmayın, aşırı şiş olduğunuzda tuzu azaltın. Su içmekte zorlanıyorsanız 1.5 litre su ile bir demet maydanoz, yarım limon, bir çay kaşığı toz zencefil ve bir dal kabuk tarçını kaynatın. Süzdükten sonra bir tatlı kaşığı bal ekleyip gün boyu için. Her gün yeniden tekrarlayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içmek sizin tercihiniz. Şekersiz bitki çayları ile bir avuç kuru üzüm de kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Çayın içine tarçın ekleyebilirsiniz. Kansızlık tablosu olanların - kuru üzüm, kuru kayısı ve kırmızı et tüketimini C vitamini ile birlikte artırmaları önemlidir. Sebze, meyve ve tam tahıllara ağırlık verin. Şeker ve şekerli yiyecekler, kafein ve alkolden uzak durun Uyku düzeninize dikkat edin mutlaka sekiz saat uyumaya çalışın. Stresi azaltmakla ilgili kendinize göre çözüm önerileri geliştirin. Daha küçük porsiyonlar ama daha sık yeme prensibine dikkat edin. Bulantı ve mide hassasiyetine iyi gelecektir.

0 yorum: