31 Ocak 2008 Perşembe

Egzersizle Dost Olun

İlerleyen yaşlarda mutlaka düzenli egzersiz yapılmalı

İlerleyen yaş ve yavaşlayan metabolizmaya dur demek için en iyi arkadaşınız egzersiz olmalı. Çünkü bu yaşlarda vücutta kas dokusundan kayıplar başlar. Kas dokusunun kaybı metabolizma hızını düşürür, cilt elastikiyetini kaybeder, kırışma ve sarkmalar başlar. Düzenli yapılan egzersiz, yeterli ve dengeli beslenme ile şikayetker ebgellenebilir. "40 yaşına geldim. Ben artık anti-aging programı yapayımi bu sorun çözülür" diye düşünmeyin. Çünkü ilerleyen yaşlardagenç kalmak istiyorsanız özellikle kadınlar doğumdan itibaren doğru beslenme ve hareketli yaşamı tercih etmeli.

* 40 yaş civarında kemik kütlesi yavaş yavaş azalır.Sigara, alkol kafein her yaş için tedbirli olunması gereken maddeler. Sigara bırakılıp kafein sınırlı tüketilmeli.

* 40'lı yaşlarda kandaki ölçümler ve beslenme alışkanlıklarının detaylı incelenmesinden sonra sıklıkla ihtiyaç duyulan takviyeler C vitamini, Aspirin, E vitamini, Selenyum, Koenzim Q10, Omega 3 olabiliyor.

Kalsiyuma herkezin ihtiyacı var

Yaşınız 35'in altındaysa, güçlü kemikler oluşturmanız, 35'in üstündeyse kemik kaybını en azda tutmanız önemlidir. Kemiklere haftada 3 kere yapılan hızlı yürüyüş iyi gelir. Uzun süre egzersiz yapmamış kişiler ise yavaş yavaş başlamalı. Ama kalsiyum unutulmamalı. Erişkinlerin günde yarım litre süte eşdeğer kalsiyum alması önerilir.

Süt Sevmeyenlere Yoğurt ve Badem

Süt sevmeyenler, yoğurt, peynir, dondurma, koyu yeşil yapraklı bitkiler, deniz ürünleri ve bademle gerekli kalsiyumu alabilirler. D vitamini kalsiyumun bağırsaktan emilimine ve kemikler tarafından depolanmasına yardımcı olur. Güneş ışığının etkisi ile ciltte, karaciğerde ve böbrekte sentezlenerek aktif D vitamini haline dönüşür. Kış aylarınd, güneş ışığından yeterli yararlanamama durumlarında sentezi azalır. İleri yaşlardaözelikle böbrekten yapımının azalması yaşlanma sonucu osteoporozun (kemik erimesi) artmasına yol açan önemli bir durumdur.

0 yorum: