14 Ocak 2008 Pazartesi

ŞİFALI BİTKİLER



ADAÇAYI ( SALVİA OFFİCİNALİS)
Antiseptik,bellek güçlendirici,yorgunluk ve stres giderici,uyarıcı,güç verici, midevi özelliktedir.Östrojenik özelliği nedeni ile menapoz sıkıntıları ve ağrılı period dönemlerinde kullanılır.Nefes açıcıdır ve üst solunum enfeksiyonlarında antibaktariyel özelliği vardır. Gargara yapılarak,larenjit,bademcik,boğaz ağrılarında,ağız ve dişeti ülserinde antiseptik olarak kullanılır.Ter kesicidir. Ayrıca baharat olarak kullanılır.


Adaçayı ismi latincede “iyileştirme” anlamına gelen “salvare” sözcüğünden ortaya çıkmıştır. Geçmiş çağlardan beri tüm dünyaca kullanılan bir bitkidir.


Adaçayının sinirleri uyarıcı, mikrop öldürücü, ateş düşürücü özellikleri vardır.


Hormon salgılarını uyarıcı (özellikle östrojen) özellikleri vardır. Suyu gargara yapılırsa dişetlerine ve bohaz iltihaplarına faydası vardır. Tansiyon düşüklüğüne iyi gelir. Aşırı terlemelerde kullanılır. Tansiyonu yüksek olan kişiler uzun süre kullanmamalıdır.


ANASON(FRUCTUS ANİSİ)
Anason genellikle gaz söktürücü olarak kullanılmaktadır. Süt artırıcı etkisi de vardır. Sinirleri rahatlatıcı uyku verici etkisi vardır. Adet ağrılarında ve menapoz dönemlerinde kullanılabilir. Havanda 1 çay kaşığı anason hafifçe ezilerek 1 su bardağı kaynar suda 10 dakika demlenerek içilebilir.


ALTIN OTU (HERBA CETERACHİ)
Altın otunun idrar söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır. Böbrek taşlarında ve hemoroid sorunlarında kullanılabilir. Nefes darlığında da kullanıldığı bilinmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir.


ARDIÇ TOHUMU(FRUCTUS JUNİPERİ)
Ardıç tohumu idrar artırıcı, terlemeyi hızlandıran, antiseptik özelliği olan bir tohumdur. İdrar yolları hastalıklarında kullanılabilir. Aşırı dozda kullanılmamalıdır, böbrekleri tahriş edebilir.


AYRIK KÖKÜ(RHİZOMA GRAMİNİZ)
Ayrık kökünün idrar artırıcı ve taş düşürücü özelliği vardır. Mısır püskülü ve avakado yaprağı ile birlikte kaynatılarak suyu içilirse böbrek taşlarında çok daha etkili kullanılmaktadır.


BİBERİYE(FOLİUM ROSMARİNİ)
Biberiye bitkisinin yaprağı ve yaprağından elde edilen uçucu yağının birçok faydası vardır. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi vardır. Düşük tansiyonu biraz yükseltir. Yüksek tansiyonu olanların dikkatli kullanması gerekmektedir. Hazmı kolaylaştırıcı, safra artırıcı özellikleri vardır.


Yağları eritici, kolesterolü düşürücü etkileri vardır. Damar tıkanıklıklarında kullanılabilir. Toksinlerin atılmasını sağlar. Bazı kanser türlerinde de kullanmaktayım. Biberiye yağı haricen romatizma tedavisinde de kullanılır.


CİVANPERÇEMİ(HERBA ACHİLLE MİLLEFOLİİ)
Civanperçemi de birçok rahatsızlıkta kullanılan etkili bir bitkidir. Yara kapatıcı, damar büzücü etkisi vardır. Dahilen ve haricen hemoroid tedavisinde kullanılabilir. Ülser ve gastrid de faydalıdır. Adet söktürücüdür ve adet sancılarına iyi gelir. Menapoz dönemlerinde faydalıdır. Mesane (İdrar kesesi) sarkmalarında kullanılabilir. Kanser tedavisinde de yer alması gereken bitkilerdendir.


ÇAM SAKIZI(TEREBENTHİNA)
Çam türlerinin gövdelerini yaralayarak elde edilen özdür. Yara kapatıcı ve antiseptik özelliği vardır. İdrar yolları sorunlarında kullanılır. Ülser ve gastridi tedavi edici özelliği vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Tüberküloz tedavisinde kullanılabilir. Akciğerdeki sigara gibi zararlı maddelerin bıraktığı artıkların balgamla atılmasını sağlar.

0 yorum: