30 Kasım 2009 Pazartesi

Brokoliyi sofranızdan eksik etmeyin

A vitamini ihtiyacı, beslenme önerileri, brokoli, brokolinin besin değeri, brokolinin yararları, C vitamini ihtiyacı, doğru beslenme, düşük kalorili besinler, kalp hastalıkları, lifli besinler, lifli gıdalar, Obezite, obeziteden korunmak, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, sağlıklı beslenme, yeşil yapraklı sebzeler, yüksek lifli besinler

Uzmanlar, yüksek vitamin içeriği ve lifli olmasının yanı sıra düşük kalorisi nedeniyle beslenme açısından çok değerli bir sebze olan brokoliyi sofralarımızdan eksik etmememiz gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar, bir brokolinin, kişinin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 220’sini, A vitamini ihtiyacının ise yüzde 15′ini karşıladığını belirtiyor.

İçerdiği antikanserojen maddeler nedeniyle vücutta kanser oluşumunu engelliyor. Düşük kalorili olması ve yüksek oranda lif içermesi nedeniyle dengeli beslenme sağlıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferhat Odabaş, brokolinin besin değerlerinin tespit edilmesi için çok sayıda araştırma yapıldığını belirterek, brokolinin faydaları anlaşıldıkça tüketiminin de arttığını söyledi.

Obeziteye karşı da etkili

Prof. Dr. Odabaş, brokolinin düşük kalorili olması ve yüksek oranda lif içermesi nedeniyle dengeli beslenme için sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini de ifade ederek, “Çağımızda önemli bir hastalık olarak karşımıza çıkan obeziteye karşı da etkili bir sebzedir” dedi.

Brokolinin faydalarının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Prof. Odabaş, sebzenin aynı zamanda kalp hastalıklarına iyi geldiğini söyleyerek, tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi brokolinin de taze ve çok fazla ısıya maruz bırakılmadan tüketilmesi önerisinde bulundu.

Brokoli hakkında daha fazla bilgi edinmek için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu‘nun Brokoli başlıklı yazısını okuyabilirsiniz.

0 yorum: