30 Kasım 2009 Pazartesi

Böbreklerinizin sağlığını şifalı çaylarla koruyun

altınbaşak bitkisinin yararları, antiseptik bitkiler, atkuyruğu bitkisinin yararları, atkuyruğunun yararları, bedenin sıvı dengesi, bedenin tuz dengesi, bitki çaylarının yararları, böbreğin görevleri, böbreğin işlevi, böbrek problemleri, böbrek sağlığı, böbrek sağlığını korumak, Böbrek sorunları, böbrekleri destekleyen bitkiler, böbrekleri rahatlatan bitkiler, böbreklerin sağlıklı çalışması, ceviz yaprağınun yararları, diüretik bitkiler, ebegümecinin yararları, fasulye kabuğunun yararları, hindiba kökünün yararları, hindiba yaprağının yararları, hindibanın yararları, huş ağacı yaprağı, idrar artırıcı bitkiler, idrar kesesi sorunları, idrar yolları problemleri, ısırgan otunun yararları, kan temizleyici bitkiler, kayışkıran kökünün yararları, kuş yaprağının yararları, lenf sistemini temizlemek, maydanozun yararları, meyan kökünün yararları, şifalı çaylar, sinirliotun yararları, sıvı dengesini düzenlemek, yoğurtotunun faydaları, yoğurtotunun yararları


Uzmanlar, böbrekleri rahatlatabilen bitkileri yalnızca idrar yolları problemlerinde etkili olmakla kalmayıp tüm bedeni tedavi ettiğini ve böylece vücudumuzun temizleyiciliğini üstlenen böbrekleri desteklediğini belirtiyor. İşte böbrek sağlığı için çaylarını yapıp tüketebileceğiniz bitkiler…

Hindiba, yoğurtotu ve kuş yaprağı gibi bitkilerden yapılan çaylar, böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.

Böbreğin en önemli işlevi, bedenin sıvı dengesini düzenlemektir. Böbrek genelde sıvı dışkılayıcı bir organ olarak bilindiği halde, başlıca görevi sıvıyı muhafaza etmektir.

Böbrekten geçen sıvının önemli bölümü, sisteme yeniden kazandırılır. Bedene giren sıvının yalnızca küçük bir bölümü, atık maddelerin çözünmesinde kullanıldıktan sonra idrar kesesine gönderilir. Böbrek, bedenin tuz dengesini de düzenler.

Böbreğin bir başka önemli işlevi de, kandaki asit oranını dengelemektir. Ayrıca, atık maddelerin ve kullanılabilir maddelerin ayrışımından da sorumludur.

Kan böbreklerde süzülürken bazı yaşamsal moleküller (örneğin glikoz ve aminoasitler) kandan ayrılır ve idrara karışır. Ama daha sonra atık maddeler dışkılanırken, bu önemli moleküller yeniden özümlenir.

Böbreğin çapraşık bir organ oluşu, bir bakıma atık maddeleri ve yaşamsal öneme sahip molekülleri ayrıştırabilme yeteneğinden kaynaklanır.

Böbrekler ayrıca, kan basıncının düzenlenmesinde etkili olan renin hormonunun yapımına da katkı sağlar.

İdrar artırıcı bitkiler

İdrar artırıcı bitkiler

Hindiba (yaprak veya kök), belki de en etkili ve en değerli idrar artırıcı bitkidir ve bol miktarda potasyum da içerir. Hâlbuki idrar artırıcı ilaçlar kullanıldığında, bedenden bol miktarda potasyum atılması nedeniyle çok zararlı yan etkiler oluşabilir.

Hindiba alındığında ise yalnızca bu yan etkilerden uzak durulmaz, aynı zamanda bedendeki potasyum düzeyi de yükseltilmiş olur. Hindiba ayrıca, karaciğer güçlendirici olarak çok ünlüdür ve çok yönlü bir biçimde kullanılabilir.

Yoğurtotu, genel anlamda diüretik etkiye sahip olan değerli bir bitkidir. Kan temizleyici, lenf sistemini temizleyici ve idrar artırıcı etkileri sayesinde, bu sistemde görülen tüm hastalıklarda öncelikle kullanılabilir.

Ayrıca alınabilecek bitkiler şunlardır:
- Huş ağacı yaprağı,
- Fasulye kabuğu,
- Isırgan otu,
- Altınbaşak bitkisi,
- Atkuyruğu bitkisi,
- Meyan kökü,
- Maydanoz,
- Kayışkıran kökü.

İdrar yolları için antiseptik bitkiler

Bazı idrar artırıcı bitkilerin antiseptik etkisi, içerdikleri uçucu yağlardan kaynaklanır. Bu yağlar böbrek kanalcıklarından atılır ve böylece mikropları doğrudan etkileyebilirler. Bu bitkiler; civanperçemi, kereviz tohumu, funda (yaprak ve çiçek), kayışkıran kökü, huş ağacı yaprağı, ayrıkotu kökü, ardıç kozalağı, sarımsak olarak sayılabilir.

İdrar yollarında mukoza koruyucular

Bazı hastalıklarda idrar yolları mukozası, enfeksiyon veya sürtünme nedeniyle tahriş olur ve yatıştırılması gerekir. Hatmi yaprağı, mısır püskülü ve ayrıkotu kökü, mukoza koruyucu etki içerirler ve başka bitkilerle karıştırılarak da kullanılabilirler.

İdrar yolları için sıkıştırıcı bitkiler

İdrarda kan görülmesi doktor teşhisi gerektiren bir belirtidir ama, eğer önemli bir hastalık söz konusu değilse, sıkıştırıcı/büzüştürücü (adstringent) ilaçlarla tedavi edilebilir.

Adstringent ilaçlar böbreklerdeki, idrar kesesindeki ve idrar yollarındaki kanamaları durdurabilirler ve yaralanmaların iyileşme sürecini desteklerler.

En önde gelen adstringent bitkiler, atkuyruğu, sinirliot, ceviz yaprağı, huş ağacı yaprağı, ebegümecidir.

0 yorum: