30 Kasım 2009 Pazartesi

Brokolinin yararları ve şifa kaynağı brokoli kürleri

bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, baharatlar, baharatlı yiyecekler, Böbrek sorunları, brokoli kürleri, brokoli kürlerinin hazırlanması, brokoli suyu, brokoli tedavisi, brokolinin faydaları, brokolinin yararları, erectile dysfunctions, Genito-Urinary spazm, haşlanmış brokoli, hayvansal yağlar, idrar yapma zorlukları, kan basıncının ayarlanması, kansere karşı koruyucu bitkiler, kemik erimesinden korunmak, kısırlığın tedavisi, kısırlık, kolesterol seviyesinin düşürülmesi, kramplar, meni miktarının artması, mesane sorunları, patojen mikropların temizlenmesi, Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, prostat sorunları, Prostate Specific Antigen, sağlıklı yaşam, sertleşme problemleri, sertleşme problemlerinin düzelmesi, şifa kaynağı brokoli kürleri, urogenital sistemden, uzun yaşam, uzun yaşamın anahtarı bitkiler, yüksek kalsiyum

Uzmanlar, brokolinin kansere karşı koruyucu etkileri olduğunu ve sağlıklı ve uzun bir yaşam için anahtar bitkilerden biri olduğunu belirtiyor. İçerdiği yüksek miktarda kalsiyum nedeniyle kemik erimesine karşı da faydası olan brokolinin yararları ve brokoli kürlerini bu yazımızda bulacaksınız.

Brokoli kürlerinin hazırlanması ve kullanılması

Bitkinin hem odunsu saplarını hem de çiçekli bölümlerini kullanabilirsiniz. En az 250 gr, en fazla 500 gr brokoli 1 litre suyla ağzı kapalı bir kapta 5 dakika kaynatılır. Süzülüp bir başka kaba alınan brokoli suyunun yarısı sabahları aç karnına diğer yarısı da aksamları yine aç karnına içilmelidir (ılık veya soğuk). Hazırlanan 1 lt su aynı gün tüketilmeli ve ertesi gün için yenisi hazırlanmalıdır

Brokoli suyu içildikten sonraki 20 dakika boyunca su hariç hiç bir şey yenilip içilmemelidir. Aynı zamanda öğle yemeklerinde de haşlanmış brokoli yenmesinin birçok avantajları vardır. Bu uygulama 1 hafta boyunca her gün yapılmış olacaktır. Her 7 günden (1 Hafta) sonra 3 günlük bir ara verilmelidir. Bu işleme 21 gün (3 hafta) devam edilmelidir (3 ‘er günlük aralar hariç)

NOT: 1 lt. su için 250 gr’dan fazla kullanılan brokolinin etkisi artar fakat 500 gr’dan fazlası da gerekmez.

1-2 yıllık prostat hastaları için 21 günlük brokoli kürü yeterlidir. 21 günlük brokoli kürünü tamamlayan hastalar belki 5-6 ay sonra tekrar bir rahatsızlık hissedebilirler. Böyle bir durumda sadece 10 günlük bir brokoli kürü yeterli olacaktır.

Uzun bir süreden beri prostat rahatsızlığı olan hastalar (4 yıldan fazla) için 21 günlük brokoli kürü rahatsızlıklarını geçici bir süre gidermek için yardımcı olacaktır. Bu durumdaki hastalar 45 gün brokoli kürü uygulamalıdırlar. (Yine aynı şekilde her 7 günden sonra 3 gün ara vererek)

Brokoli kürü esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar

Brokoli kürü (tedavisi) boyunca, baharat ve baharatlı yiyecekler kesinlikle yasaktır ve her çeşit kahve ile hayvansal yağlardan da kaçınılması gerekir.

Brokoli tedavisi esnasında ve sonrasında beklenen sonuçlar

- Sertleşme problemlerinin düzelmesi (Erectile dysfunctions)
- İdrar yapma zorluklarında düzelme
- Meni miktarının artması
- Kısırlığın giderilmesi
- Yaşam kalitesinin normalleştirilmesi
- Urogenital sistemden (Böbrek, prostat, mesane vs.) patojen mikropların temizlenmesi
- PSA ‘nın düşürülmesine katkı (Prostate Specific Antigen)
- Genito-Urinary sistemdeki spazm ve kramplar için fayda

Brokoli, kür esnasında eş zamanlı olarak aşağıdaki faydaları da sağlar:

- Kolesterol seviyesinin düşürülmesi
- Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi
- Kan basıncının ayarlanması
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi

Kaynatılmış brokoli kullanmamızın sebebi nedir?

Taze veya kaynatılmamış brokoli, harekete geçirilmemesi gereken (aktif hale gelmemesi gereken) bazı enzimler içerir. Bu enzimleri etkisiz hale getirmenin en basit yolu, brokoliyi 5 dakika su içinde kaynatmaktır. 5 dakikalık bir kaynatma sonucunda bu enzimler etkisiz hale geleceklerdir. Eğer bu enzimler etkisiz hale getirilmezlerse brokoli, BPH (iyi huylu prostat büyümesi), prostat ve genel olarak idrar yolları enfeksiyonlarından muzdarip olanlara başarılı bir şekilde tedavi yapmayacaktır.

Brokoli çok önemli bileşikler içerir. Bu bileşikler sadece söz konusu enzimler etkisiz hale getirildikleri zaman, prostat, BPH ve idrar yolları enfeksiyonu hastalarını tedavi edebilirler. Eğer bu yapılmazsa brokolinin içerdiği enzimler, brokolinin bu hastalar üzerindeki etkisini azaltıcı farklı reaksiyonlara başlarlar.

Brokoli ile ilgili sıkça sorulan sorular

Soru 1: 21 günlük kür süresine 3 günlük dinlenme süresi dâhil mi? Hayvansal yağlardan kaçınılmasını öneriyorsunuz, bu hiç balık, tavuk, et ve hatta peynir yenmemesi anlamına mı geliyor? Neler yiyebileceğimize örnekler verir misiniz?

Cevap 1: 21 günlük tedavi süresi 3 günlük dinlenme süresini kapsamamaktadır. Izgara ile pişirilmiş tavuk ve balık yiyebilirsiniz fakat tereyağı, iç yağı ve bunlarla pişirilmiş yiyecekleri yememelisiniz. Düşük yağlı diyet peynirleri de yiyebilirsiniz. Baharat ve baharatlı yemeklerden ve her ne çeşit olursa olsun kahveden (kafeinsiz olsa bile) uzak durmalısınız. Bitkisel sıvı yağları tercih etmeli ve margarin kullanmamalısınız.

Soru 2: Brokoliyi günde 1 kez mi yoksa 2 kez mi kaynatıyoruz? 1 lt. için günlük brokoli miktarı ne kadardır?

Cevap 2: Sadece 1 kez kaynatıyorsunuz. Sabahleyin 250 gr la 500 gr arası brokoliyi 1 lt. suyla ağzı kapalı bir tencerede kaynatıyorsunuz. Yarısını sabahleyin aç karnına diğer yarısını da aksam yemeğinden önce içiyorsunuz. Brokoli suyunu içtikten sonra 20 dakika boyunca su hariç hiç bir şey yemiyor ve içmiyorsunuz. 20 dakika sonra kahvaltınızı veya aksam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Brokoliyi 5 dakikadan fazla kaynatmamalısınız.

Soru 3: Kaynatacağımız brokoli odunsu saplardan mı yoksa bitkinin çiçekli bölümlerinden mi oluşuyor?

Cevap 3: 250-500 gr’lık günlük kür için bitkinin her iki bölümünü de kullanabilirsiniz.

Soru 4: Brokoliden kaçınıyorum, çünkü doktorum onun prostatımı azdıracak bazı kristalizasyonlara sebep olabildiğini söyledi. Doğru mu?

Cevap 4: Tam tersine, brokoli tedavisi kristalizasyonu önlüyor. Brokoli tedavisi (kürü) kristalizasyona sebep olamaz. Brokoli kürünü binlerce hasta üzerinde test ettik. Bu kürü uygulayan hastalardan bazıları da özellikle prostat taşlarını yok etmek ve mesanedeki kristalleşmeyi gidermek amacıyla kullananlardı.

Soru 5: Diğer şeyleri de yememize izin veriliyor mu? Yoksa 7 gün boyunca sadece brokoli yiyip brokoli suyu mu içeceğiz?

Cevap 5: Elbette normal olarak diğer şeyleri de yemenize izin veriliyor. Fakat kahve vs. gibi kısıtlamalar var.
Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu

0 yorum: