30 Kasım 2009 Pazartesi

Atkestanesi varis ve basurlara iyi geliyor

atkestanesi, atkestanesi ekstresinin yararları, atkestanesi hapı, atkestanesi jeli, atkestanesi kremi, atkestanesi merhemi, atkestanesi özü, atkestanesinin yararları, bacaklarda ağrı, bacaklarda şişlik, bacaklarda ülser, basur tedavisi, beyaz çiçekli atkestanesi, damar sağlığı, deri çatlakları, flebit, güneş lekeleri, hemoroit, Hint kestanesi, kaşıntı, kestanenin faydaları, kestanenin yararları, kılcal damarların yapısı, koca atkestanesi, pürüzsüz bir ten, romatizmal ağrılar, romatizmal hastalıklar, sürmelik tentürler, tentür, varis, varis tedavisi, yangılı damar, yorgunluk, zehirli atkestanesi meyveleri

Halk arasında koca atkestanesi, beyaz çiçekli atkestanesi ve Hint kestanesi olarak da bilinen ve çınar ağacına benzeyen güzel görünümüyle sokakları süsleyen atkestanesinin zehirli olan meyveleri, haricen kullanıldığında varis ve basura iyi geliyor, romatizmal ağrıları ve güneş lekelerini gideriyor.

Amerikan Tabipler Birliği’nin haftalık dergisi JAMA’nın bir alt yayını olan “Archives of Dermatology”de yer alan bir makalede, atkestanesi ekstresinin yararları anlatılıyor. Makaleye göre, kaynatılıp içilmesi halinde ölüme bile sebebiyet verebilen bu zehirli meyvenin ekstresi, damar ve kılcal damarların yapısını koruyarak, pürüzsüz bir tene sahip olmayı sağlıyor.

Atkestanesi özünün merhem, tentür veya jel haline getirilmiş türlerini cilde sürerek kullanmak, varis ve romatizmal hastalıklar haricinde, bacaklardaki ağrı, yorgunluk, kaşıntı ve darbe sonucu oluşan şişliklere de iyi geliyor. Sürmelik tentürleri aktarlarda bulunabilen meyvenin eczanelerde satılan hap şeklindeki tabletlerinin kullanımı içinse mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

Zehirli olduğu için, meyvesinin çiğ veya kaynatılarak yenilip içilmesinin öldürücü olabileceğini vurgulayan uzmanlar, problemli bölgelere harici olarak merhem veya tentür şeklinde sürülmesinin ise gözle görülür iyileşmelere yol açacağını belirtiyor.

At kestanesigiller familyasının örnek bitkisidir. Kuzey yarıkürede yetişen Aesculus cinsi, kışın yapraklarını döken 25 kadar ağaç ya da çalı halindeki bitki türünün ortak adı atkestanesidir. Bunlardan konumuzla en çok ilgili olan, koca atkestanesi ya da beyaz çiçekli atkestanesi (A. hippocastanum) türünün anayurdu Balkan Yarımadası olup bu tür on yedinci yüzyılda Avrupa’ya yayılmıştır.

Türkiye’de park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen ve 20-30 m. kadar boylanabilen bu ağaca kısaca atkestanesi diyeceğiz. Atkestanesi ağacının gövdesi düz ve sık dallı, tepesi düz olur. Kenarları dişli, ucu sivri 5-9 yaprakçıktan oluşan yaprakları koyu yeşil renklidir.

Üzerlerinde pembe lekeler bulunan ve piramit biçimli salkımlar oluşturan beyaz çiçekleri yaz aylarında açar. Bu çiçeklerden oluşan kapsül durumundaki kalın çeperli meyveleri dikenlidir. Meyveler olgunlaşınca, yeşil renkli dikenli kabuk yarılır ve içinden 1-3 adet parlak koyu kahverengi, tadı buruk ve acı olan tohumu düşer. Eskiden soluğan (nefes darlığı) çeken atlara verildiğinden bu tohumlara ve bitkiye atkestanesi adı verilmiştir. Atkestanesi, tohumlarıyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Bitkinin sağlığa en yararlı bölümü tohumlarıdır. Bunlar, yani atkestaneleri bol miktarda nişasta, şekerler, saponin, tanen, yağ, bazı acı maddeler ile aeskulin ve fraksini içerir. Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır. Ağacın ekşi tadı olan körpe yaprakları bazı yerlerde toplanıp sarması yapılarak yenilir.

Atkestanesi tohumlarının tıbbi etkileri

- Damar büzücü ve kan dolaşımını güçlendirici tonik etkileri vardır. Bu nedenlerle varis, flebit ve hemoroit hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılır.

- Aynı nedenlerle damarlardaki yangı ve deri çatlaklarının iyileştirilmesinde yararlı olur.

- Gene aynı nedenlerle kılcal damarların çatlamasını ve kanamasını, bacaklardaki ülserleri iyileştirir.

- Dolaşım sisteminde damarların gücünü ve sağlıklı oluşunu destekler.
Bu etkilerinden yararlanmak üzere, atkestanesi ağacının sonbaharda olgunlaşıp yere dökülen tohumlan toplanıp kurutulur, 1 -2 tatlı kaşığı kurumuş tohum parçaları ile varsa ağacın yaprağından bir miktarı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon günde üç kez birer bardak olarak ve tatlandırılarak içilir.

- Ya da flebit, hemoroit, yangılı damar, varis, deri çatlakları ve bacaklardaki ülser durumlarında aynı infüzyon dıştan, şikâyetli yerlere, ovuşturularak uygulanır.

0 yorum: