2 Şubat 2008 Cumartesi

Tıp dünyasında dönüm noktası

Tıp dünyasında dönüm noktası
Genetik bozukluklara yol açan 15 gen yeni bir yöntemle tespit edildi.

İngiliz bilim insanları kalıtsal rahatsızlıklarda genlerin rolü hakkında en kapsamlı çalışmayı yaptı ve yaygın genetik bozukluklara yol açan 15 geni tespit etti. Wellcome Trust tıbbi araştırma vakfı için yapılan araştırma sonucunda bulunan genlerin koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, tip 1 ve tip 2 diyabet, romatoid artrit, bağırsakları etkileyen Crohn hastalığı ve manik depresif psikozla bağlantılı olduğu açıklandı.Yaklaşık 200 bilim insanının katıldığı çalışma, tıp dünyasında bir dönüm noktası olarak görülüyor. Bu, çalışmanın sonuçları kadar kullanılan yöntemden de kaynaklanıyor. Yeni yöntemle sorunlu gen tespiti hızlanıyor.


Uzmanlar her hastalık için 2 bin hastadan, yani toplam 14 bin kişiden kan örneği alıp genetik haritaları çıkardı. Bunları 3 bin sağlıklı gönüllünün verileriyle karşılaştırdı. Bu genetik farklar, hangi genlerin hangi hastalıklara yol açtığını da ortaya koydu.

Risk grubundakiler belli olacak

Çalışmayı yürüten ekibin başkanı Prof. Peter Donnely, belirlenen bu 15 gene risk faktörü olarak bakabileceklerini söyledi. Prof. Donnely, "İnsanların hastalığa yakalanma riskleri konusunda daha iyi tahminler yapabileceğiz. Risk grubundakileri daha sık tarama yaptırmaya teşvik edebilir, belki yaşam biçimlerini değiştirmelerini isteyebiliriz" dedi.

Heyecan verici bulgular arasında daha önce bilinmeyen tip 1 diyabet ve Crohn hastalığına yol açan genlerin tespiti yer alıyor. İnsan genlerinin tam haritasını çıkarmaya yönelik genom projesini destekleyenler, bunun en ölümcül hastalıklara çare umudu sağlayacağını söylüyordu. Bu çalışmanın mimarlarıysa yeni verilerle etkin tedavi yöntemlerine ulaşma süresinin kısalacağını vurguluyor.

0 yorum: