20 Şubat 2008 Çarşamba

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI

Zeytinyağının Tarihçesi
İnsanlığa dair en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür, zeytin ağacı. Hiçbir ağaç, insanlık tarafından onun kadar kutsal kabul edilmemiş, hiç bir ağacın üstüne bu kadar çok efsane yaratılmamıştır.
Nuh Tufanı’nda ağzında zeytin yaprağı tutan güvercin, ümidin ve barışın simgesidir. Zeytin ağacı ise tufanın yok edici gücüne rağmen direnen ölümsüzlüğün.
Eski Ahit’te, refahın ve bolluğun sembolü olarak betimlenir zeytin ağacı. Bilinen tüm kutsal kitaplarda; kutsallığın, bereketin, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlığa dair önemli değerlerin sembolüdür.
Hakimler Kitabı’nda geçen bir öyküde ağaçlar ona, “Bize kral ol” der. Roma’nın efsanevi kurucuları Romus ve Romulus bir zeytin ağacı’nın gölgesinde dünyaya gelir. Yunan mitolojisine göre, barış, bereket ve sanatın temsilcisi Tanrıça Athena’nın insanoğluna armağanıdır. Antik Yunanlılara göre, onun altında doğmuş olmak, kutsal bir aileden gelmenin en önemli işaretidir. Homeros, zeytinyağını sıvı altın diye tanımlar.
Zeytinyağının Sırları
1-Kuruyan ve sertleşen derinin yumuşaması için dövülmüş sarımsakla karıştırıp üstüne sürün.
2-Kuru ciltler için maske: Bir avokadoyu ezerek zeytinyağı ile karıştırın. 10 dk kadar yüzünüzde tutun ve ılık su ile yıkayın.
3-Saçlara canlılık kazandırmak için: Bir kaşık ılık zeytinyağı ile saç diplerinize masaj yapın. Havluya sarın, 30 dk kadar bekletin ve yıkayın.
4-Diş etlerinize her gün zeytinyağı ile masaj yaparsanız dişleriniz sağlam ve bembeyaz olur.
5-Cildinize haftada 2 kez biraz zeytinyağı içine damlatılmış birkaç damla limon ve bal karışımı sürerseniz kırışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.
6-Kollarınızı ve bacaklarınızı kaya tuzu ile karıştırdığınız zeytinyağı ile ovun. Pürüzsüz bir cilde kavuşursunuz.
7-Kabızlığa karşı sabahları aç karna birkaç kaşık zeytinyağı için.
8-Ağrı, sancı ve romatizma için 2 avuç ıhlamur çiçeğini bir bardak zeytinyağı içinde karıştırarak 2 saat kaynatın. Süzün ve şişeleyin. Ağrıyan yerlere kuvvetlice masaj yaptığınızda ağrıdan eser kalmadığını göreceksiniz.
9-Sinirsel gerilimlerden kurtulmak için 24 adet zeytin yaprağını bir bardak suda 15 dk kaynatın. Süzün ve şeker ilavesiyle sabah ve akşam için.

Zeytinyagi, lezzet açisindan oldugu kadar saglik açisindan da mucizedir. Zeytinyagi, kati ve sivi bütün yaglar arasinda en kolay hazmedilenidir. Yemeklerden önce içilirse, mideyi ülsere karsi korur. Limon ya da kahveyle birlikte bir-iki kasik içilirse, kabizligi giderir ve bagirsaklara hiç bir zarar vermez. Idrar yollari ve safra kesesi rahatsizliklarinin giderilmesinde etkilidir. Zeytinyagi, anne sütüne yakin miktarda linoleik asit içerir. Yagsiz inek sütüne zeytinyagi katildiginda, anne sütünü birakmis bebekler için anne sütü gibi dogal bir besin kaynagi özelligi kazanir. Çocuklarin gastrit hastaliklari için mükemmel bir ilaçtir. Beynin gelisimini ve kemiklerin güçlenmesini hizlandirir.
Zeytinyagi, bir vitamin deposudur. A, D, E ve K vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde hücreleri yeniler, doku ve organlarin yaslanmasini geciktirir. Beynin daha uzun süre saglikli ve zinde çalismasini saglar. Her yastaki insanin vitamin ihtiyacini giderir.
Zeytinyagi, hayvansal yaglarin tam aksine, zararli kolesterol miktarini düsürür, dolayisiyla kalp krizi riskini azaltir. Bu gerçek, Amerika ve Avrupa'da yapilan arastirmalarla kanitlanmistir. Ayrica istatistikler Akdenizlilerin kalp hastaliklarina baska bölgelerde yasayanlardan daha az yakalandigini gösteriyor. Çünkü Akdenizliler zaten binlerce yildir mutfaklarinda zeytinyagi kullaniyorlar.
Zeytinyagi cildi besler, korur ve yumusatir. Cildin ve yüzün genç görünmesini saglar. Agizda çalkalandiginda dislerin beyaz kalmasini saglar ve disetlerini güçlendirir. Binlerce yildir vücudun ovulmasinda, masajlarda, banyolarda, yüz maskelerinde ve sampuanlarda kullanilmaktadir. Bekletilmis zeytinyagi vücudun ovulmasi, derinin soluk almasi ve vücut uyusuklugunun giderilmesi için tavsiye edilmektedir.
OCAKLAR beldesinde üretilen kaliteli zeytinlerinden sizdirilan zeytinyaglari tat,koku,renk,minimum asit seviyesi bakimindan belli bir ayricalik tasir.
Yillardir her türlü yemeklerde rahatlikla kullanilan OCAKLAR zeytinyagini denemeden farkini anlamak imkansizdir.ALINTI NETTEN

0 yorum: