18 Şubat 2008 Pazartesi

Saç yapısı ve saçların ömrü

Saçlarımızın cinsi bir başkasından ne kadar değişik olursa olsun, saçın yapısı her zaman aynıdır. Kütikül denilen saçın dış yapısı, balık pulları gibi küçük pullardan oluşur ve iç tabakaları korur. Korteks adı verilen orta tabaka ince hücrelerden oluşarak, saça esnekliliğini, dayanıklılığını verir. Bu yüzden de en önemli tabaka budur.

Saç özü denilen en iç tabaka ise saça rengini veren pigmentleri barındırır. Saçın cildin altında kalan kısmı yani saç kökü, saç folikülü diye tanımlanan bir torbacığın içinde olup ve depo görevi gören papil adlı bir yumru tarafından beslenir. Yalnız, saçı kökünden çıkardığımız zaman görülen beyaz noktacık papil değildir. Çünkü papil derinin altında kalarak yeniden saç teli üretir ve onu besler. Bu yüzden cımbızla alınan kıllar bir zaman sonra tekrar çıkar. Saçların beslenmesini, parlamasını ve yumuşak olmasını sağlayan bölüme ise sebum adı verilir. Sebum fazla çalışırsa saç çok yağlanır ve tıkanır; sebum çalışmazsa da saç kurur ve yıpranır.

Saçın Biçimi

Her saç teli saç kökünün yapısına göre, düz, kıvırcık ve dalgalı olarak uzar. Kök düzgünse, saç da kusursuz bir silindir halinde çıkar ve dümdüz olur; oysa kök çarpıksa saç teli kıvırcık, dalgalı, bukleli olarak uzar.

Saç Telinin Sayısı ve Ömrü

Dokusu ne olursa olsun, insanın başında ortalama 90.000 ile 140.000 arasında saç teli bulunur. Saç telleri çok ince olduğu için en çok saç teli sarışınlarda bulunur. Sarışınlardan sonra koyu renk saçlı kişiler gelir. Kızıl saçlıların başında daha az tel bulunur ancak saç telleri kalın olduğundan, kızıl saçlı kişilerin saçları herkesden gürmüş gibi durur.

Bir tek saç telinin ömrü birkaç ayla birkaç yıl arasında değişir. Her telin ise kendine göre bir büyüme ve dinlenme evreleri vardır. Bu yüzden kimi mevsimler saçlarımız çok zor uzayabilmekte. Her gün belirli bir sayıda saç dökülmesi de son derece normaldir.

Ortalama olarak saç ayda 1-3 cm. uzar. Yaşlandıkça saçın uzaması ağırlaşır. Saçlar sıcak havada bir de geceleri daha çabuk uzar. Çoğu zaman, saçlar 25 cm. uzunluğa eriştikten sonra uzama hızı da yarıya iner. Saçları kesmenin bunların uzamasına yardım edeceği iddiası doğru değildir. Saçın kesilmesi sadece kırıkların alındığından, saçın daha canlı, sağlıklı görünmesini sağlar.

0 yorum: