18 Şubat 2008 Pazartesi

Saç ektirme

Estetik bütünlük ve genç görünümde çok önemli payı olan saçlar daha çok erkeklerde kalıtsal faktörlere bağlı olmak üzere bazen de psikolojik nedenler, ilaçlar veya hastalık nedeni ile dökülür.

En sık rastlanan şekli erkeklerde görülen yaş ve kalıtıma bağlı alın saç çizgisinin geriye doğru genişlemesi ve tepe bölümündeki dökülmelerdir. Bu durum android alopsi olarak adlandırılır. Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre bu tip, yani kalıtımsal dökülmelerde saçı yeniden çıakarabilecek herhangi bir ilaç bulunamamıştır, bulunması da muhtemel gözükmemektedir. Çünkü saçlar orta deri tabakasında buluna mikroskopik büyüklükteki “saç bulbusu” denilen ve saç üreten canlı hücreleri içeren soğancıklar vasıtasıyla büyürler. Bu soğancığın zayıflaması ve bir süre sonra tamamen yok olması sonucu kaçınılmaz olarak kellik oluşur.

Operasyon yöntemleri
·Greft yöntemi (saç köklerinin nakli)
·Redüksiyon yöntemi (saçsız alanın gerilip daraltılması)
·Flep yöntemi (saçlı derinin kaydırılması)
·Suni saç ekimi

Greft yöntemi (saç köklerinin nakli)
Ense bölgesindreki kıl köklerinin 2-3,5 mm çaplı deri parçamları halinde alınarak saçsız bölgelere ekilmesi işlemidir. Günümüzde kullanılan en yaygın yöntem olmakla beraber büyük bir ustalık ve tecrübe gerektirir. Hastanede yatmaya gerek duyulmaması ve lokal (bölgesel) anestezi denilen sadece ameliyat bölgesinin uyuşturulması ile uygulanabilmesi nedeniyle oldukça popüler bir işlemdir. Ameliyat süresi 2-3 saattir.

Avantajları:
·Sargı yok
·Hastanede kalmak gerekmez.
·24 saat sonra hayat boyu kalıcıdır
·Her mevsimde yapılabilir
·Dikiş almak gerekmez, dikişsiz bir yöntemdir.

Redüksiyon yöntemi (germe-daraltma)
Sınırlı durumlarda uygulanır. Birçok seans gerektirir. Diğer yöntemlerin gelişmesinden sonra bu tekniğin kullanımı azalmıştır.

Dezavantajları:
·Ekilen saçlar 3 ay sonra uzamaya başlar
·1-2 gün alır ve gözlerde şişme olabilir
·Nakledilen saçların tamamının tutması hekimin maharetine bağlıdır. Başarısız nakillerde % 35-50 kayıp olur. Ehil ellerde başarı % 100’dür.
·Ameliyattan sonra 3-5 gün sigara ve alkol yasak. Eforlu iş yasak. Katiyetle baş bir yere çarpılmamalıdır.

Flep yöntemi (saçlı derinin kaydırılması)
Kafanın yan taraflarından arkaya doğru uzanan 2,5-3 cm kalınlığındaki saçlı derinin her iki taraftan saçsız ön bölgeye kaydırılmasıdır.

·Avantajı kaza veya yanık nedeni ile oluşan kelliklerde daha iyi sonuçlar vermesidir. ·Dezavantajı ise genel anestezi ve hastanede kalma zorunluluğudur.

Suni saç ekimi
Sentetik olarak üretilen saç teline benzer materyalin özel bir alet yardımı ile saçsız bölgelere tek tek ekilmesi yöntemidir. Uygulaması çok kolay ve ağrısız, pansuman gerektirmemesi gibi avantajlarına rağmen çok önemli riskleri mevcuttur.

Kıl köklerinde sürekle bir tahriş ve alerji, bir süre sonra keçeleşme, kötü görünüm ve en fazla 2 yıl ömrü olması, uzamaması ve yerinde nedbeler bırakması dezavantajları.

Hastaların tereddütleri ve soruları
Soru: Operasyon için en uygun yaş hangisidir?
Cevap: Belli bir yaşsınırı yoktur. Kişinin kendi görüntüsü ile ilgili kararına bağlıdır.

Soru: Hangi yöntem daha başarılıdır?
Cevap: Yönteme, kişinin saç dökülme şekline göre karar vermek en doğrusudur. Cerrah, bütün yöntemleri uygulayabilen biri olmalıdır. Gerektiğinde doktorunuzdan farklı yöntemlerle yaptığı hastalarına ait örnek fotoğraflar göstermesini isteyebilirsinz. Bu size bir fikir verecektir.

Soru: Ekilen saçlar uzayacak mı?
Cevap: Elbette. Doğal saçlarınızdan hiçbir farkı olmayacak.

Soru: Saç şekli nasıl belirlenecek?
Cevap: Hasta hangi bölgelere saç ektirmek istediğini kendi belirleyebilir, doktoru ile ortak bir karar avarabilir. Saçlarının dökülmeden önceki bir fotoğrafı belki de en güzel çözüm olacaktır.

Soru: Saç ekme,televizyon seyrederken koltukta yapılabilecek bir işlem mi?
Cevap: Saç ekme ciddi bir cerrahi müdahale olarak değerlendirilmelidir. Bir ameliyattır ve mutlaka ameliyathanede yapılmalıdır. Ciddi bir ortam ve konsantrasyon gerektirir. Aksi takdirde başarı şansı düşüktür.

0 yorum: