4 Şubat 2008 Pazartesi

Sigarasız ilk 3 gün kritik

Sigarasız ilk 3 gün kritik
Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara içiyor ve her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybediyor.

Sigarayı bırakmanın kişi sağlığında belirgin iyileşmeler sağladığı ve sigarayı bırakmayı takip eden ilk 20 dakika içinde vücutta bir takım önemli ve faydalı değişiklikler olduğu bildirildi. Sigarayı bırakanların her gün en az 2 litre su içmesi ve ilk üç gün direnmesi gerektiği salık verildi.

12'nci Bölge Ecza Odası tarafından yayınlanan 'Ecza- yaşam' dergisindeki 'Sigarayı bırakanlara kilo almamaları ve kabızlığın önlenmesi için diyet önerisi' başlıklı araştırmada, 'Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısı, 12 saat sonra kandaki karbonmonoksit düzeyi normal seviyesine düşer. 2- 3 hafta sonra kalp krizi geçirme riski azalmaya başlar ve akciğer fonksiyonları gelişir. 1- 9 ay sonra nefes darlığınız ve öksürüğünüz, bir yıl sonra da kalp krizi geçirme riski sigara içen birine göre yarı yarıya azalır' denildi.

Sigarayı bırakanların kısa sürede kilo aldığı, o nedenle sigara bırakıldıktan sonra yüksek kalorili besinlerden uzak durulmasına dikket çekilen araştırmada, şu tavsiyelerde bulunuldu:
Sigara içenler, içmeyenlere göre daha az iştahlıdır. Bu durum sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakmakla birlikte özellikle pskilojik bağımlılığı olanlara aşırı besin tüketimine eğilim görülmektedir. Kolay tüketilebilir ancak, yüksek kalorili besin alımı artmaktadır.

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. İlk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yemek yeme eğilimi görülmektedir. Bu geçiş döneminde kilo kontrolünü sağlamak amacıyla acıktığınızda ya da yeme ihtiyacı duyduğunuzda yöneldiğiniz besinlere dikkat edin. Örneğin sıcak çikolata yerine süt içmeyi, tatlı yerine meyve yemeyi deneyebilirsiniz. Kalorisi yüksek kuruyemişler yerine, kuru meyveleri tercih edin. Ev ya da işyerlerinizdeki çekmecelerinizde enerji yoğunluğu yüksek besinlerden bulundurmayın.

Çay ve kahve ile birlikte canınız çok sigara istiyorsa taze sıkılmış meyve suyu ya da meyve özlü çay içmeyi tercih edin. Yemek yerken porsiyon büyüklüklerini azaltın. Sigarayı bırakmakla birlikte tat ve koku alma duyunuz iyileştiği için besinlerinizi yavaş yavaş tüketerek her lokmanın keyfini çıkarın.

'Sigarayı bırakan günde en az 2 litre su içsin'


Sigaranın vücutta neden olduğu zehirli maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduğu belirtilen araştırmada şu görüşlere de yer verildi:
'Günde en az 2 litre su içilmelidir. Ayrıca, kilo alımını önlemek ve metobolizmayı hızlandırmak amacıyla fiziksel aktivitenin mutlaka artırılması gerekmektedir.

Sigara dumanındaki pekçok madde oksidan olarak etki gösterdiğinden, bu nedenle sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleriyle A vitamininin ön maddesi olan B karotonin kandaki seviyeleri düşüktür.

Ayrıca sigara içiminin bazı B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B 12 vitaminini düşürdüğü belirlenmiştir. Posa içeriğinin yüksek olması nedeniyle sebze ve meyve tüketimi aynı zamanda sigarayı bırakan bireylerde görülen kabızlık şikayetlerinin giderilmesi açısından da yararlıdır.

Kabızlığın azaltılması için tahıl ürünleri, kepekli ürünleri tercih etmek, kuru meyvelerden ise erik, incir ve kaysı tüketemini artırmak kabızlık sorununu çözecektir.'

0 yorum: