4 Şubat 2008 Pazartesi

İyi kolesterol'den kötü haber

'İyi kolesterol'den kötü haber!
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu bilinen HDL'nin Türklerde genetik olarak diğer ırklara oranla düşük olduğu belirlendi.

Uzun yıllardır tartışılan HDL'nin düşük olduğuna dair şüpheler, Moleküler Tıp Kongresi'ne sunulan yeni araştırmayla bir kez daha gündeme geldi. ABD'den Prof. Dr. Robert Mahley, ABD'deki Gladstone Enstitüsü Kardiyovasküler Hastalıklar Bölümü ile Hacettepe Üniversitesi'nin birlikte yaptıkları araştırma sonuçlarını açıkladı. Erkeklerde HDL'nin 34-39 mg/dl, kadınlarda ise 39-45 mg/dl olduğunu söyleyen Mahley, "Türkler de ABD ve Avrupalılar'a göre gerçekten çok düşük HDL düzeyleri var. Türkler'in yüzde 25-30'unda 'Heptatic Lipase' geni düşük HDL'yle bir şekilde ilintili. Hepatic Lipase sadece Türk nüfusunda görülüyor. Bu karmaşık bir gen. ve henüz çözmüş değiliz" dedi. Mahley, sigara içiciliğinin hem kadın hem erkekte HDL'yi 5-6 mg düşürdüğünü de belirtti.

Çalışmaya destek veren İstanbul Tıp Fakültesi'nden Dr. Hülya Yılmaz da 6 bölgede 9 bin kişinin katıldığı çalışma hakkında şu bilgileri verdi: "Türk toplumunda erkeklerin yüzde 75'i ve kadınların yüzde 50'sinde HDL'nin 40 mg/dl'nin altında olduğu görülüyor."

0 yorum: