5 Şubat 2008 Salı

İlkbahar alerjisine dikkat

İlkbahar alerjisine dikkat!
'Allerji mevsimi' olan ilkbahar, özellikle çiçek tozları, polen ve kavak ağaçlarının pamukçuklarına allerjisi olanlar için büyük tehlike oluşturuyor.

Tekden Hastanesi Baştabibi, KBB hastalıkları uzmanı Op.Dr. Kemal Tekden, bahar aylarıyla görülen allerjilere karşı dikkatli olunmasını istedi.İlkbaharın aynı zamanda 'Allerji mevsimi' olduğunu. özellikle çiçek tozları, polen ve kavak ağaçlarının pamukçuklarına allerjisi olanlar için büyük tehlike oluşturduğunu belirten Op.Dr. Kemal Tekden, allerjik hastalıkların görülme oranının yüzde 15-20 gibi yüksek bir rakama ulaştığını belirterek şöyle dedi: Bunlardan allerjik burun hastalıklarına çok sık rastlanılır. Bu rahatsızlıklar yıl boyu devam edebilir. Allerjik rinit, çilek, yumurta, balık türü besin maddeleri alındığında, ev tozu tüy gibi maddeler solunduğunda ortaya çıkabiliyor.

Halk arasında 'Saman nezlesi' olarak bilinen mevsimsel allerjik rinitin daha çok bahar aylarında ortaya çıkan çiçek tozları ve polenlerin karıştığı havayı teneffüs edilmesiyle görüldüğünü belirten Tekden, Göz ve burunda kaşınma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırmayla kendini gösteren rahatsızlıktan bahar aylarında kurtulmak zordur.


Şikayetlerin derecesi farklı olabilir. Ancak, insanlarda fiziksel aktivitelerde azalma, sosyal faaliyetlerden geri kalma, iş gücü kayıpları ortaya çıkar. Allerjik olmayan başka hastalıklarda da benzer belirtiler olabilir. Doğru teşhis için mutlaka uzmana gidilmelidir. Bazı tetkik ve testlerden sonra teşhis konulduğu takdirde saman nezlesi, allerjen maddelerden uzak durarak ve ilaçlar sayesinde kurtulmak mümkündür.

0 yorum: