5 Şubat 2008 Salı

Tüp bebekte alternatif yöntem Türkiye'de

Tüp Bebek
Klasik tüp bebek yöntemine alternatif olarak geliştirilen ve anne adayına ilaç vermeden yumurtaların dışarıda olgunlaştırılmasını sağlayan IVM'in (In Vitro Maturasyon), Türkiye'de ilk kez seri uygulanmasına başlandı.

Alınan bilgiye göre, dünyada 1991-1998 yılları arasında 56 bayanda uygulanan, ancak bu yıla kadar "vaka takdimi" şeklinde kalan IVM, 1998'de seri olarak Kanada Mc Gill Üniversitesinde uygulandı. 20 hastada yüzde 40 gebelik oranı yakalayarak çalışmanın saygın bilim dergilerinden New England Journal of Medicine'de yayınlanmasını sağlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülekli, o dönem birlikte çalıştığı embriyoloji uzmanı Dr. Ahmet Kemal Abdul Celil'le yeniden bir araya geldi.

Prof. Dr. Gülekli, yöntemin DEÜ'de seri olarak uygulanması ve ekibinin bilgilendirilmesi amacıyla halen Suudi Arabistan'daki Dr. Samir Abbas Hastanesinde IVF Laboratuvarı Direktörü olan Dr. Abdul Celil'i, İzmir'e davet etti.

Singapurlu doktor ile 1 hafta süreyle DEÜ'de bu alanda çalışmalara başlayan Prof. Dr. Gülekli, söz konusu süre içinde 8 hastaya işlemi uygulayacak.


"KANADA'DAKİ BAŞARIYI BURADA TEKRARLAYACAĞIZ"


Prof. Dr. Gülekli, Dr. Abdul Celil ile birlikte yaptığı açıklamada, Kanada Mc Gill Üniversitesinde gerçekleştirdikleri çalışmanın, saygın bilim dergilerinden New England Journal of Medicine'de yayınlanarak dünyada bu konuda yayınlanmış en başarılı seriyi oluşturduğunu belirtti.

Şu anda dünyada birkaç ülkede seri olarak uygulanan yönteme ilişkin en başarılı rakamların Mc Gill Üniversitesine ait olduğunu ifade eden Prof. Dr.

Gülekli, şunları kaydetti: "Biz bunu Türkiye'de yeniden seri halinde yapmak istiyoruz. Ülkemizde de bu yöntem vaka takdimi şeklinde denendi. Biz DEÜ'de seri halde hastalara bu imkanı sunmak ve koşulları uygunsa iki yöntemden birini seçebileceklerini belirtmek istiyoruz. Bu nedenle Dr. Abdul Celil'i davet ettik, kırmadı, geldi. Hasta kabulüne başladık. Dr. Abdul Celil, yöntemi buradaki embriyolog arkadaşlara öğretiyor. Önemli olan, bundan sonra ekibin bu çalışmayı götürür hale gelecek olması. Ümit ediyorum, Kanada'daki başarıyı burada tekrarlayacağız. Çünkü aksi bir durum için neden yok. Sistemin aynısını burada tamamen kurmuş durumdayız." Prof. Dr. Gülekli, her tüp bebek hastasına uygulanacak bir yöntem olmadığını belirttiği IVM'de, ilaç kullanmadan yumurta elde edildiğini, hastada buna uygun bir yumurtalık yapısının bulunması gerektiğini bildirdi.

Söz konusu yöntemle tüp bebeğe yakın oranda gebeliğin elde edildiğini kaydeden Prof. Dr. Gülekli, bu alandaki tecrübelerinin artmasından sonra IVM'in, klasik tüp bebek yöntemiyle yarışır hale geleceğini belirtti.

"2 temel avantajı var"


Yöntemin iki temel avantajının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Gülekli, ortalama 3 bin YTL olan klasik tüp bebekteki İlaç maliyetinin, IVM'de ilaç kullanılmadığı için sıfıra indiğini, bunun yaygınlaşması halinde ilacın yüzde 80'ini karşılayan devletin de önemli bir kar elde edeceğini söyledi.

Prof. Dr. Bülent Gülekli, önemli bir başka avantajın ise ilaç kullanımına bağlı olarak yumurtalıkların aşırı uyarılması ve büyümesine yol açabilecek ve anne adayının hayatını tehdit edebilecek gelişmenin ortadan kalkması olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gülekli, IVM yöntemiyle kadınlarda ilaca bağlı gelişecek risklerin sıfıra indiğini, böylece klasik yöntemde meydana gelebilecek yan etki nedeniyle tedavinin kesilmesine gerek olmayacağını kaydetti.

Prof. Dr. Gülekli, klasik tüp bebek yönteminde her gün hastaların aldığı ilaçlardan sadece bir ampulünün, IVM'de yumurtaların içine konduğu sıvıya eklendiğini, 24-48 saat içinde bu sayede ongunlaşan yumurtalardan elde edilen embriyoların anneye transferinin sağlandığını bildirdi.

Dr. Ahmed Kemal Abdul Celil, her iki yöntem arasında en önemli farkın, IVM'de anne adayına sağlanan rahatlık olduğunu, hastaya sadece bir doz hormon verildiğini bildirdi.

Dr. Gülekli ve Dr. Abdul Celil'in DEÜ'de başlattığı IVM'in ilk denendiği hastalardan olan 6 yıllık evli Sinem Kızıldaş (29), klasik tüp bebek denemesinde yumurtalıkların aşırı uyarılması nedeniyle gelişen hayati risk dolayısıyla tedaviyi bırakmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Korkup bu yönteme başvurduk.

Memnunuz. Umarım sonuç alırız" dedi.

0 yorum: