2 Şubat 2008 Cumartesi

Evdeki dostlarınızı aşılayın

Evdeki dostlarınızı hastalıklardan korunmak için aşılayın.
Evde beslenen kedi ve köpeklerden bulaşan kistik hastalıklardan korunmak için, bu hayvanlara veteriner kontrolünde düzenli aşı yapılması gerekiyor.

Trakya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Öğüt, evde beslenen kedi ve köpeklerden bulaşan kistik hastalıklardan korunmak için, bu hayvanlara veteriner kontrolünde düzenli aşı yapılması ve parazit ilaçları verilmesi gerektiğini belirtti.
Öğüt, kist hidatik adlı paraziter hastalığın Hipokrat zamanından beri bilindiğini ifade ederek, hastalığın halen özellikle hayvan yetiştiriciliği ile uğraşılan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu oluşturduğunu söyledi.


E. granulosus adlı parazit yumurtalarının, paraziti bağırsaklarında taşıyan "ana konakçı" kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarıyla dışarı atıldığını bildiren Öğüt, şunları kaydetti:

"Bu yumurtalar toprak, su ve yumurta bulaşmış kedi köpek tüyleriyle direkt veya e sebze, meyvelerle endirekt olarak ara konakçılar tarafından ağız yolundan alınır. Alınan bu yumurtalar bağırsaklarda açılarak barsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer, diğer organ ve dokulara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler. Bu kistleri içeren hayvan etleri ve sakatatlarının, kedi köpek gibi ana konakçılar tarafından çiğ olarak yenmesiyle onların bağırsaklarında 6-8 haftada erişkin şeklini alarak 6 - 8 ay canlı kalırlar."

Belirli aralıklarla yumurtlayarak enfeksiyon zincirinin bir kısır döngü şeklinde devamının sağlandığını bildiren Öğüt, kedi ve köpeklere kist içeren et ve sakatatların verilmemesi, sağlam etlerin de iyice pişirilerek verilmesi, düzenli olarak veteriner kontrolüyle parazit mücadelelerinin yapılmasının sağlanması halinde, toplumda kist hidatik hastalığının sorun olmaktan çıkacağını söyledi.

Küçük ve zarasız kistlere yakın takip

Küçük ve zararsız kistlerin tedavi yapılmaksızın yakın takip önerildiğini bildiren Öğüt, büyüyen ve bulgu veren kistlerin cerrahi yoldan çıkarılabildiğini kaydetti.

Cerrahi tedavide risk olması halinde, cerrahi olarak çıkarılmaları mümkün olmayacak yaygın kistler söz konusu ise uzun süreli ilaç tedavisi uygulanarak izlemeye alınacağını ifade eden Öğüt, şunları kaydetti:

"Hastalığı önlemek, parazitin yaşam zincirini kırmaktan geçer. Hastalığın insandan insana, köpekten köpeğe veya koyundan koyuna geçmesi söz konusu değildir. Halkın hastalık konusunda eğitimi önemlidir.

Ülkemiz insanlarına, kist hidatiğin, köpek ve kedi tüylerinin direkt olarak karaciğer ve akciğere gidip yapışması sonucunda oluştuğu şeklindeki yaygın yanlış inanç yerine doğruların öğretilmesi gerekir. Et kesimleri denetlenerek, kaçak kesimlerin önlenmesi ve hastalıklı hayvan etlerinin ve sakatatlarının ortadan kaldırılması önemlidir."

Düzenli parazit ilaçlarının verilmesi

Başıboş köpeklerle mücadele edilmesi, aşılarının ve parazit tedavilerinin belediyeler ve gönüllü kuruluşlarca sağlanması gerektiğini bildiren Öğüt, evde bakılan kedi ve köpeklerin düzenli parazit ilaçlarının verilmesi ve veteriner kontrollerinin yaptırılmasının önem taşıdığını söyledi.

En az risk altındaki grubun evde bilinçli olarak kedi ve köpek besleyen insanlar olduğunu ifade eden Öğüt, "Çünkü doğru bilgilere sahiptirler ve gereğini yapmaktadırlar. Bu şekilde bakılan kedi ve köpeklerin tüyleri hiçbir risk taşımazlar, sadece basit bir ayrıntı olarak genel temizlik sırasında halledilir. En büyük risk gurubu ise parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşıma bırakılmış, bahçede, çiftlikte veya köyde beslenen köpeklerle teması olan ve koyun, keçi, inek gibi hayvancılıkla uğraşan kişilerdir" dedi.

0 yorum: