12 Şubat 2008 Salı

ADET ÖNCESİ SENDROMLARA HAYIT MEYVESİ TOHUMU

El şeklinde yaprakları olan ,yaz aylarında morumsu çiçekler açan, çalı görünümünde 1 ila 3 metre yüksekliğinde bir ağaççıktır. Yarım cm’ lik küre şeklinde, acımsı meyveleri vardır. Rengi iyice koyulaşan meyveler, ekim-kasım döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. Adet öncesi sendromlar , adet zorlukları ve menopoz döneminde son derece rahatlatıcıdır. Çünkü bu sorunlar yüz yııllardır bir kadının çok sıkıntı duymasına neden olmuştur. Doğal terapi yöntemleri yani alternatif Tıp diye adlandırılan bu yöntemler bilim adamlarına da oldukça fazla yol göstermektedir. Bu doğal terapilerden birisi de Hayıt meyvesi veya tohumuyla yapılan terapidir. Hayıt meyvesi veya kısaca hayıt her yaştaki kadın için ebedi bir bitkisel çaredir. M.Ö 450’ de hayıt’ tan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen Hipokrat’tır. O zamandan beri hayıt yüksek ateş, başağrısı, gazlanma ve idrar arttırma için ama en önemlisi günümüzde de devam eden şekliyle “kadın hastalıkları” için tavsiye edilen bir bitkidir. Adet öncesi gerginlik , genellikle östrojen ve progesteron hormonları arasında dengesizliğe neden olur. Progesteron’ un noksanlığı; adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet ve memede ağrı, sancı, kramp ve depresyon gibi semptomlara yol açar. Hayıt bu semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkili olabilmektedir. Hayıt meyvesi içerisindeki eterli uçucu yağların ve diğer sinerjik bileşiklerin hipofiz bezi üzerinde pozitif etkileri vardır. Bilindiği gibi hipofiz bezi pekçok vücut hormonunun dengesinden sorumludur. Hayıt meyvesi, hipofiz bezini yumurtalıklardaki corpus luteum tarafından progesteron üretiminin artmasına yol açan belirli hormonları daha çok veya daha az üretmek için uyarır. Hayıt meyvesi vücuttaki kadınlık hormonlarını doğal bir şekilde dengeleyerek işlev görür. Hayıt meyvesi, başkaca progesteron terapilerinin başarılı olamadığı durumlarda bile başarılı olabilmektedir. Hem de bazen sentetik hormon yerleştirme sonucu oluşan yan etkilerin hiçbirine neden olmadan. Hayıt meyvesinin adet öncesi gerginlik semptomlarına faydası en az 2 hafta içinde kendini açıkça gösterir. Fakat, en iyi sonuç için hayıt meyvesi en az 3 boyunca aralıksız kullanılmasıyla alınır. Yapılan çalışmalarda daha uzun süreli olarak hayıt meyvesi alımının Adet öncesi sendromları tamamen ortadan kaldırabileceği düşünülmektedir.
KULLANIM ŞEKLİ

Yarım tatlı kaşığı tohum havanda hafifçe ezilir, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, soğultulmadan öğün aralarında içilir.

UYARI : Yüksek dozajda hayıt meyvesi, yüzeysel karıncalanma duygusuna yol açabilir. Gebelik süresince kullanılmaması herhalde doğru olur.

0 yorum: