2 Şubat 2008 Cumartesi

Yaşam boyu güzel bir cilt

Yaşam boyu güzel bir cilt
Unutmayın ki güzel bir cilt için, doğuştan getirdiğiniz iyi genlerin yanı sıra kendinize iyi bakmanız da gerekiyor.

Cilt bakım teknikleri ve ürünleri yaşlara göre değişiklik göstermekte. 20'li, 30'lu, 40'lı, 50 ve üstü yaşlarda uygulayacağınız basit tekniklerle yaşınıza göre güzel görünmeniz mümkün. Beslenme insan hayatının en önemli olgularından biridir. Anne karnında başlar ve hayatımızın sonuna kadar her dönemde farklılık göstermekle beraber devam eder. Beslenme kişinin sosyal, psikolojik, ekonomik, cinsiyet ve sağlık durumlarına göre farklılık gösterebilen bir değişkendir. Yaşamın kaliteli olabilmesi için beslenmenin de kaliteli olması gereklidir. Bu nedenle kişilerin doğru beslenme sistemlerini yaşamlarına adapte etmeleri önemlidir. Yaş dönemlerine göre beslenmeyi ayarlamak hem birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olacaktır hem de yaşam kalitesinin arttırılmasında önemli bir paya sahip olacaktır.


Beslenme uzmanı Deniz Sezgin, belirli yaş gruplarına özel beslenme yöntemlerini anlattı. '20-30'lu yaşlarla beraber yaşam şekillenmeye başlar. Kişi artık sosyal ve ekonomik seviyesine yön verecek eğilimlere başlamıştır. Bu dönemlerde metabolizma hızı ilk yıllarda yüksek iken son yıllara doğru azalma gösterecektir. 30 yaşından sonra metabolizma hızı her sene yaklaşık yüzde 3'lük bir düşüş sergiler. Bu dönemde var olan kilo problemi ilerleyen yıllarda diyabet (şeker hastalığı) ve kalp hastalıkları için zemin hazırlayabilir. Beslenme tercihlerinde özellikle fastfood tarzında şekillenebilir. Düşük yağ ve düşük doymuş yağ içeriği olan gıdaları tercih etmek gereklidir. Et tüketimlerinde balık, hindi ve tavuk öncelik verilmesi gereken gıdalardır. Herhangi bir tersi durum söz konusu değilse haftada 1-2 defa yumurta kullanılması kaliteli protein açısından olumlu olacaktır. Tatlı tüketimleri olabildiğince haftada 2 defa ile sınırlandırılmalıdır. Üzüm, nar, kivi, portakal, greyfurt gibi antioksidan özellikli meyvelerin tüketilmesinde fayda vardır. Tatlı ihtiyacının yüksek olduğu dönemlerde kuru meyve tercih edilebilir. Süt ve/veya yoğurt her gün 200-300 ml şeklinde kullanılmalıdır. Bu dönemde tam yağlı veya yarım yağlı olarak kullanılabilir.

Sağlık kontrolleri önemli

40 ve 50'li yaşlarda bazı hastalıklar baş göstermeye başlayabilir. Birçok hastalık ön belirtisini vermeye başlamıştır. Yükselmeye başlayan kan yağları, bozulan kan şekeri profili ortaya çıkabilir. Düzenli kontroller yaptırmak önemlidir. Ailede hastalık öyküsü varsa belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçilmelidir. Sebze meyve tüketimi ön plana çıkar. Her öğünde mutlaka koyu yeşil yapraklı gıdalar tüketilmelidir. İçeriğindeki likopen'den dolayı domates kullanılması faydalı olur. Bu dönemlerde mutlaka esmer ekmek türevleri kullanılmalıdır. Et tüketiminde sadece haftada 1-2 defa kırmızı et şeklinde olmalıdır. Kan yağlarını kontrol altında tutmak için günde 2-3 adet ceviz veya 8-10 adet fındık, badem kullanılmalıdır. Kuru baklagillerin haftada 2-3 defa kullanılması gerekir. Rafine gıda tüketimi mutlaka sınırlandırılmalı, tatlı tüketimi 10 günde 1 defa sütlü tatlı şeklinde gerçekleşebilir. 60 ve üzeri yaşlarda önceki yılların yaşam tarzı davranışları meyvelerini vermeye başlar. Beyaz et tüketilmeli, haftada 3-4 defa balık kullanılmalıdır. Balık yeteri kadar kullanılmıyorsa balık yağı kullanılabilir. Meyveler gün içinde 3-4 defa tüketilmelidir. Metabolizma hızı oldukça düşüş gösterir. Bu nedenle enerji kısıtlaması gerekir. Kalsiyum ihtiyacı arttığı için kalsiyumdan zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri kullanılmalıdır. Bağışıklık sisteminin yüksek tutulması gerekir. Bu nedenle C vitamininden zengin meyveler kullanılmalıdır. Kuşburnu doğadaki en zengin C vitamini kaynaklarındandır

Sağlıklı bir yaşam

Kalp ritmi üzerine olumsuz etkileri olabileceğinden çay ve kahve kullanımı sınırlandırılmalıdır. Gün içinde 1 fincan yeşil çay içilmesinde fayda vardır. Unutmayın, yaşınıza ve sağlık durumunuza göre doğru beslenmeyi hayata oturtmak ilerleyen yıllarda daha sağlıklı bir yaşam için atılacak ilk adımlardandır. Size uygun beslenme sisteminizi oluşturması için bir diyetisyenle görüşmek yeni yaşam tarzınız için iyi bir fırsat olacaktır.

Yapılması Gerekenler

20'li Yaşlar

Cildinizin en sağlıklı ve en parlak olduğu dönemlerdir. Ergenlik çağının getirdiği akne ve ufak sivilcelerin olması çok normaldir. ' Günde 2 kere cildinize uygun bir temizleyici veya toniği masaj yaparak uygulayın. Ardından hafif bir nemlendiriciyle temizliğinizi tamamlayın.
' Güneşten korunmak için cilt tipinize uygun 15 ya da 20 faktörlü bir güneş kremi kullanın.
' Aknelere karşı en az haftada bir cilt tipinize uygun peeling uygulayın.
' Cilt temizliğinizi yapmanızın yanında sigaradan uzak durmalı, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmelisiniz. ' Yüksek miktarda omega-3 içeren ceviz, keten tohumu ve somon balığı tüketin.
' Sigaradan uzak durun.
' A ve B6 vitamini almaya özen gösterin. B complex vitaminlerinden de faydalanabilirsiniz.

30'lu Yaşlar

Cildiniz yaşla birlikte matlaşmaya ve yirmili yaşlardaki parlaklığını kaybetmeye başlar. Hormon değişimleri ve stresle birleştiğinde ciltte dönemsel bozulmalar meydana gelir. ' 20'li yaşlarla birlikte getirdiğiniz alışkanlıkları devam ettirin.
' Cildinizi güçlendirmek için retinol içeren cilt bakım ürünleri kullanın. ' Kırışmaların ilk başladığı yer, boyun ve göğüs olduğu için güneş ışınlarından koruyun.
' Göz çevresinde çizgileri önlemek için antioksidan vitaminler A, C, E vitamini ve çinko takviyeleri kullanın.
' Antioksidan etkisi bulunan yeşil çay ve kırmızı şarap için. Taze siyah üzüm tüketin.

40'lı Yaşlar

Cildiniz elastikiyetini ve dayanıklılığını kaybetmeye başlar. Menopoz öncesi östrojen eksikliği başlar. Cilt görünümü değişmeye ve kırışıklar fark edilmeye başlar. Göz çevresi ve ağız çevresinde kırışıklar oluşur. ' Cilt yapınıza uygun ürünler kullanın ve cilt temizliğinizi ihmal etmeyin.
' Coenzyme Q10 içeren kremler kullanın.
' 30'lu yaşlardan getirdiğiniz yeşil çay, kırmızı şarap içme alışkanlıklarını sürdürün. ' Menopoza yaklaşılan bu yıllarda, cildiniz kurumaya başlar. Günde en az sekiz bardak su için.
' Diyet ve egzersizlerinize dikkat edin.
' Özellikle B2 ve B complex vitamin takviyeleri kullanın. Belirgin olmayan ufak estetik müdahalelerle de yaşlanmayı geciktirebilirsiniz.

50'li Yaşlar


Menopozla birlikte cildinizin tonu değişir. Cilt elastikiyetini kaybeder. Eğer genetik açıdan şanslıysanız ve 20'li yaşlardan itibaren sağlıklı alışkanlıklarınız devam ediyorsa on yaş genç gözükmeniz mümkün. ' Cildiniz nemini kaybettiği için kremli temizleyiciler ve alkolsüz tonikler kullanmalısınız.
' 50'li yaşlara gelmiş hanımların yaptıkları en büyük hatalardan biri, yaşlılık psikolojisine girip kendilerine ve ciltlerine gereken önemi vermemeleridir. Oysa düzenli ve sağlıklı bir yaşamı sürdürürseniz, yaşıtlarınızdan çok daha genç ve güzel görünebilirsiniz. ' C, E vitamini, Coenzyme Q10 ve selenyum kullanın.
' Stresten uzak, temiz havada yaşamaya özen gösterin.

0 yorum: