4 Şubat 2008 Pazartesi

Stresin ilacı aşk

Stresin İlacı Aşk
Mutluluk ve sağlığa giden yol 'aşk'tan geçiyor. İnsanda fizyolojik değişiklikler yaratan aşk, tıpkı çikolata gibi, stresi azaltıp beyne mutluluk pompalıyor.

Aşkın insan beynindeki etkilerini değerlendiren Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, bu 'duygu'nun sağlıklı ve mutlu olmayı uyardığını söyledi.Özkardeş, aşkın insanda psikolojik ve fizyolojik değişiklikler yarattığına dikkat çekerek, "Bunlar, coşku ve mutluluk, seçilmiş kişiye odaklanan dikkat, yine seçilen kişi hakkında şüpheli düşünceler veya aşırı bağımlılık, tutku ve aşırı enerji olarak özetlenebilir" dedi.


Aşkın belirtilerinin bilim adamları tarafından ölçülebildiğini kaydeden Özkardeş, şunları söyledi:

"Oksitosin, vazopressin, dopamin ve serotonin gibi maddeler aracılığıyla beyinde güven, inanç, haz duyma ve ödüllendirme fonksiyonları etkinleşiyor. Mesela sevecenlik ve duygusallık dönemlerinde bol miktarda salgılanan oksitosin arttıkça aşk duygusu da artıyor."

Bazı çalışmalarda fonksiyonel MRI kullanılarak romantik aşkla ilgili sinir yapılarının incelendiğini anlatan Özkardeş, "MRI yapılırken kişiye sevdiği kişinin fotoğrafları gösteriliyor. Daha sonra arkadaşlarının fotoğrafları gösterilerek tekrar MRI yapılıyor. Her iki durumda elde edilen sonuçlar kıyaslanıyor. Romantik aşk, ventral tegmantal alan, ventral striatum ve nukleus accumbens denen beyin kabuğunun altındaki bölümlerle ilişkilendirilir. Yoğun aşk duyguları yaşanırken bu bölgelerde faaliyetler artıyor" diyor.

Âşık ol, stresten kurtul!

Aşk da çikolata gibi ventral tegmental alandaki faaliyeti artırıyor. Ayrıca duygulanım, dikkat, motivasyon ve hafıza ile ilgili beyin alanlarını da aktif hale getiriyor. Bu yapıların aktifleşmesi, stresi azaltıyor. Zamanla da beynin kendisi üzerinde koruyucu bir etki oluşuyor. Bu nedenle aşk, sağlıklı ve mutlu olmayı uyarır.

0 yorum: