5 Şubat 2008 Salı

Sigarayı ışınla yenin

Sigarayı Işınla Yenin
Sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlara üç seansta uygulanan ışın tedavisi nikotin isteğini azaltıyor.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Eğitim Danışmanı Hilal Arda, ışın tedavisi gören tiryakilerin yüzde 90'ının sigarayı bıraktığını söyledi.

Arda, Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı ve Sigarayla Savaşanlar Vakfı'nın ortak çalışmasıyla, sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlara ışın tedavisi uyguladıkları bildirdi.

Deri dışından el, yüz ve kulak bölgelerine kızılötesi ışınlar verildiğini ifade eden Arda, şöyle konuştu: "Bu ışınlar insan vücudunda bulunan enforminleri harekete geçirerek,nikotine olan isteği azaltıyor. Işın uygulaması 30 dakikalık 3 seans şeklinde yapılıyor. Bunun dışında bağımlıların el ve dudak alışkanlıkları var. Bu konuda da psikolojik destek veriyoruz. Bu yöntemler Türkiye genelinde 7-8 bin kişiye uygulandı. Işın tedavisi gören tiryakilerin yüzde 90'ı sigarayı bırakıyor."

ABD'de sigara içilenlerin sayısının yüzde 30 azaldığına dikkati çeken Arda, Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 11'e kadar indiğini bildirdi.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin öncelikle bu kararı kendisinin alması gerektiğini vurgulayan Arda, "Sigarayı yavaş yavaş değil de birden bırakmak gerekiyor. Sigaranın boşluğunu suyla doldurmak gerekir. Sigarayı bırakmak isteyen kişi sigara aklına geldiğinde bir miktar su içmelidir. Sigara içme isteği

olduğunda derin nefes alınmalıdır. Ayrıca spor veya yürüyüş yapılmadır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekir" dedi.

0 yorum: