15 Şubat 2008 Cuma

RETİNA YIRTIKLARI VE TEDAVİSİ

Göz küresinin arka kısmında, bir çeşit sinir hücrelerinden oluşan ve görmemizi sağlayan RETİNA tabakası bulunur. Retinada ki incelmeler ve çatlaklar zamanla yırtığına dönüşebilir ve hatta retina tamamen altındaki dokudan ayrılabilir.(Retina Dekolmanı) Retina dekolmanı tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır.İncelme ve çatlakların yırtığa dönüşmesi lazer tedavisiyle önlenebilir. Hiç yırtık olmadan da retina dekolmanı gelişebilir.

::: Belirtileri Nelerdir?

Işık çakmaları, flaş patlamaları, uçuşan cisimler retina yırtıklarının başlıca belirtileridir. (Bu belirtiler migrende ve vitre dekolmanı gibi zararsız bazı durumlarda da görülebilir.) Retina dekolmanındaysa görmede azalma, görme alanında daralma meydana gelir.

::: Tedavi :

Retinadaki çatlak ve yırtıkların riskli olanlarına lazer tedavisi gerekir. Basit ve ağrısız olan bu tedavi çok önemlidir. Yapılmadığı takdirde retina dekolmanı gelişebilir. Retina dekolmanının tedavisi ise cerrahi olup acildir ve en kısa sürede uygulanması gerekir.

! ! ! Yüksek miyopisi olan hastalar retina yırtıkları açısından yüksek risk taşıdıklarından düzenli göz muayeneleriyle takip edilmeleri gerekir.

0 yorum: