9 Şubat 2008 Cumartesi

PLATES (PİLATES) NEDİR

Vücudu forma sokmak ve zayıflamak hep yaz mevsiminde yapılacak bir iş gibi görülür. Oysa ki sağlıklı yaşamak her mevsim gereken bir durum ve kış mevsiminden yaz mevsimine yatırım yapmaka gerekiyor. Kış mevsiminden vücudumuzu yaza hazırlamak gerekir. Şimdilerde Plates girdi hayatımıza.
Plates Nedir ?
Pilates Joseph Plates tarafından geliştirilmiş bir tekniktr. Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.Madonna, Hugh Grant, Liz Hurley, Julia Roberts gibi ünlülerin de formlarını borçlu olduğu pilates'in belirli kuralları vardır.
Altı Plates Prensibi :Platesin yapılabilmesi için 6 altın kural vardır.
1. Konsantrasyon: Plates yaparken hareketlere yogunlaşmak bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasları kullanıp ve hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekmektedir.
2. Kontrol: Plates metodunda konrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
3. Merkezleme: Plates metodun'da doğru hareket göbek, bel, ve kalça çevresidir. iç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme esnemeyi ve uzamayı sağlar.
4. Akıcı Hareket: Hareket acele edilmeden her noktadan tek, tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
5. Kesinlik: Hareket belirsizce değil tam yapılmalıdır. Hareketler birbiri ile koordineli olmalıdır.
6. Nefes: Nefes alıp verme panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamayıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece yapılan nefes

0 yorum: