2 Şubat 2008 Cumartesi

Obezitede ürküten tablo

Gerek dünyada gerek Türkiye'de obezitenin görülme sıklığı artıyor. Bu, obeziteye bağlı başka hastalıkların da artacağı anlamına geliyor
Gerek dünyada gerek Türkiye'de obezitenin görülme sıklığı artıyor. Bu, obeziteye bağlı başka hastalıkların da artacağı anlamına geliyor

Dünya nüfusunun yüzde 75'i kilolu. İngiltere'de obezlerin sayısı 20 yılda beş kat arttı. Avrupa'da okul çağı obezitesi yüzde 10'a yükseldi. Almanya'da çocuklarda aşırı şişmanlık oranı 20 yılda iki kat arttı... Vücuttaki yağ oranlarının istenen değerlerin üzerine çıkmasıyla tanımlanabilen obezite rakamları son yıllarda daha da vahim bir tablo çizmeye başladı.Tüm dünya mercek altına yatırıldığında sonuçlar ciddileşiyor. Örneğin 1992 yılından bu yana Çin'de obezite görülme sıklığı üç katına ulaştı. En yağlı ülkeler listesinde üst sıralarda Güney Pasifik ülkeleri yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırmaları bu bölge insanlarının güzelliği şişmanlıkla tanımladıklarını ve eskiden daha çok tarımla uğraşanların teknolojik gelişmelere bağlı olarak artık daha az fiziksel aktivite yaptıklarını gösteriyor.


Obezite artışına paralel olarak kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve felç de artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun kayıtlarına göre Hindistan'da 40,9 milyon, Çin'de 39,8 milyon, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 19,2 milyon kişi diyabet hastası.

Fark kapanıyor

WHO beden-kitle indeksine göre 25 veya üzerindeki bireyleri fazla kilolu, 30 veya üzerindekileri obez olarak sınıflandırıyor. Dünyada bugün 1,6 milyar yüksek kilolu, 400 milyon obez birey bulunuyor. Bu rakamın 10 yıl içinde yüzde 40 oranında artacağı; obez sayısının 700 milyona, yüksek kiloluların ise 2,3 milyara ulaşacağı bildiriliyor.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı bir raporda, kentsel bölgelerde obezite görülme sıklığı yüzde 23,8'ken, kırsal bölgelerde bu oran yüzde 19,6 olarak tespit edilmiş. Ancak son yıllarda kent ve kırsal kesim arasındaki obezite farkının kapanmaya başlaması, obezitenin ülke genelinde hızla yayılmasının bir göstergesi.

Haftanın tarifi Buzlu çorba
Malzemeler: 10 yaprak pazı veya semizotu, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, bir tavuk göğsü, dört kaşık light yoğurt, isteğe göre tuz ve karabiber. Hazırlanışı: Tavuk göğsü haşlanıp süzülür. Suyuna pazı yaprakları (veya semizotu) doğranır ve pişirilir. Soğuması beklenir. İçine haşlanmış tavuk, maydanoz ve dereotu didilir. Yoğurt ilave edilir. Tuz ve karabiber ekilip servis tabağına alınır.
Not: Servis tabağına buz parçaları koyabilirsiniz.

Birkaç veri

Güney Avrupa ülkelerinde obezite Kuzey Avrupa ülkelerine oranla daha yüksek. İngiltere'de 1980'den sonra obezite sıklığında artış erkeklerde yüzde 61, kadınlarda yüzde 52. ABD'de obezite oranı 20 yaş ve üstü bireylerde yüzde 55'e ulaştı. ABD'de nüfusun yarısının obez olduğu, 2010'da aynı durumun İngiltere için de geçerli olacağı bildiriliyor. İngiliz bilim insanları son 10 yılda çocuk ve gençlerde yüksek tansiyon vakalarının dikkat çekici biçimde arttığını söylüyor. Türkiye'de 9-17 yaş arası çocuklarda obezite oranı erkeklerde yüzde 11,2, kızlarda ise yüzde 9,4. Bu oran yüksek sosyoekonomik gruba mensup çocuklarda daha da fazla. Sağlık Bakanlığı raporu gençlerin fast food beslenme alışkanlıkları, hareketsiz hayat, stres ve uykusuz yaşam şekli yüzünden giderek daha da şişmanladığını belirtiyor ve böyle giderse 2025 yılında obez bir toplum haline geleceğimize dikkat çekiyor.

Cilde SPA desteği

Anti-aging uygulaması Saka'da
Saka Beauty Center / SPA&Anti-Aging'de bölgesel incelme, anti-aging, epilasyon, el ve ayak bakımı, yosun uygulamaları, masaj, sağlıklı beslenme ve diyet danışmanlığı, dolgu ve vitamin enjeksiyonları, kimyasal peeling ve mezoterapi, cilt ve vücut bakımı gibi konularda hizmet alabilirsiniz.

20 çeşit masaj uygulaması

Sapanca Gölü kenarındaki Richmond Nua Wellness Spa'da dört çeşit buhar banyosundan 20 çeşit masaj uygulamasına, kuru yüzdürme terapilerinden buz odasına kadar pek çok uygulama gerçekleştiriliyor.

Süitlerde tüm gün spa

Antalya Belek'teki Adam&Eve Hotel'de solaryumdan cilt bakımına, ayurvedadan çeşitli terapilere kadar uzanan hizmetler 4 bin 500 metrekarelik alana kurulu Wellness ve Spa Merkezi'nde sunuluyor. Spa hizmetine doymayanlar için hazırlanan Spa süitlerde tüm gün sauna, Türk hamamı, jakuzi ve havuz keyfi yapmak mümkün.

0 yorum: