16 Şubat 2008 Cumartesi

Kemik Yaralanmaları

Hareket sisteminin temel dokularıdır. Kasların ve tendonların gücü ile kıkırdakların üzerinde hareket eden sert yapılardır. Yaşa ve kullanım oranına göre kemiğin sağlamlığı değişir. Taşıyabileceğinin üstünde bir kuvvetle travmaya maruz kaldığında çatlayabilir veya kırılabilirler.

Çocuklarda olgunlaşmamış kemikler tıpkı bir yaş ağaç dalı gibi kırılabilir. Yaşlılarda, hormonal bozukluklarda ve tamamen hareketsiz kişilerde kemiklerde yoğunluk azalması ve buna bağlı çabuk kırılmalar oluşabilir.

Sporcularda maruz kalınan yüksek enerjili travmalar ve kimi zaman burkulma gibi zorlanmalarla kırıklar oluşabilir. Tedavisi kırık uçlarının yerine getirilmesi ve alçı ve atelle sabitlenmesi şeklindedir. Bu işlem özellikle sporcularda cerrahi olarak kemiklerin çiviler yardımı ile sabitlenmesi şeklinde yapılabilmektedir.

Bu sabitlemeden sonra eklemin uzun süre hareketsiz kalması nedeni ile hareket kısıtlılığı, kas gücü kaybı ve proprioception kaybı görülmektedir. Bu durum günlük hayata dönüşü zorlaştırmaktadır. Bu dönemde iyi bir rehabilitasyon günlük hayata ve spora daha sağlıklı bir şekilde dönüşü hızlandırır.

0 yorum: