4 Şubat 2008 Pazartesi

Kansere erken teşhis

Kansere erken teşhis!
Her 100 kadından 1-2'sinde görülen yumurtalık kanseri, yeni geliştirilen 'risk testi'yle erken teşhis edilebiliyor.

Dünyada yaşam boyu her 100 kadından 1-2'sinde görülen ve çok geç teşhis edildiği için ölümcül olabilen yumurtalık kanserinde yeni geliştirilen bir risk cetveli, erken teşhise olanak tanıyor.
Memorial Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Derin Kösebay'ın ocak ayında Uludağ'da düzenlenen 8. Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde sunduğu "Yumurtalık Kanseri Risk Testi", yumurtalık kanserinin erken teşhis edilmesine yardımcı oluyor.


Yüzde 10'u genetik

En tehlikeli kadın kanseri olarak bilinen yumurtalık kanserlerinin yüzde 10'unun genetik geçişli olduğunu söyleyen Kösebay, ailesinde veya birinci derece akrabalarında iki meme ya da yumurtalık kanseri bulunan kadınların riskli grupta olduğunu belirtti.
ABD'de her yıl yaklaşık 22 bin yumurtalık kanseri vakası görüldüğüne ve bunlardan 15 bin hastanın kaybedildiğine işaret eden Kösebay, "Bunda en önemli neden, hastalığın çok geç teşhis edilmesidir. 100 hastadan 75'ine kanser tanısı, karın içine yayıldıktan sonra yani ileri evrede konulabilmektedir ve hastalığı öldürücü yapan da budur" diye konuştu.

Belirtilerden 4'ü varsa

Hastalığın erken dönemde tipik bir belirti vermediği için çok dikkatli olmak gerektiğini anlatan Kösebay, bu aşamada "Yumurtalık Kanseri Risk Testi"nin erken tanıya yardımcı olduğunu kaydetti. Türkiye'de yılda yaklaşık 5 bin kadında yumurtalık kanserinin ortaya çıktığını söyleyen Kösebay, bu hastaların yarıdan fazlasının kaybedildiğini vurguladı. Kösebay şöyle devam etti:

"Yumurtalık kanserinin gidişatı çok sinsidir. Ancak erken yakalanırsa yüzde 80-85 yaşama şansı vardır. 'Yumurtalık Kanseri Risk Testi' ile hastalığa yakalanma riskini belirlemek mümkün. Hekimler tarafından değerlendirilmesi gereken bu test, her kadın tarafından düzenli aralıklarla yapılmalı ve sonuçlarına göre kontrolden geçmeli."

Riski gösteren şikâyetler var mı?

Ağrı: Karın alt kısmında, üst karında veya arkada
Beslenme: Hazımsızlık, normal düzeyde beslenememe, çabuk doyma hissi, bulantı - kusma veya kilo kaybı
Karın bölgesinde: Karında şişlik, karın bölgesinin büyümesi veya karında kitle hissi
İdrar yolları: İdrar zorluğu veya sık idrara çıkma
Bağırsak hareketleri: Kabızlık veya ishal
Âdet kanaması: Âdet düzensizliği veya menopozdan sonra kanama
Cinsel ilişki: Ağrılı cinsel ilişki veya ilişki sırasında kanama
Diğer: Aşırı yorgunluk, nefes darlığı veya ayakların şişmesi Değerlendirme: Eğer şikâyetler (belirtilerden en az 4 tanesi) 1 seneden az süredir devam ediyorsa ve ayda 12 günden daha fazla tekrarlıyorsa, o zaman test pozitif (+) demektir. Bu durumda elinizdeki çizelgeyle birlikte mutlaka bir jinekoloğa (hatta jinekolog onkoloğa) müracaat edin.

0 yorum: