2 Şubat 2008 Cumartesi

Kalp sağlığı formülleri

Kalp uzmanı Prof. Mehmet Öz açıkladı: Belinizin kalınlığı, boyunuzun yarısından fazlaysa kalbiniz tehlikede. Bel çevresindeki her 1.5 santimetre 500 gram yağ demektir.

Kalp uzmanı Prof. Mehmet Öz açıkladı: Belinizin kalınlığı, boyunuzun yarısından fazlaysa kalbiniz tehlikede. Bel çevresindeki her 1.5 santimetre 500 gram yağ demektir

"Bilinçli Beslenme, Sağlık ve Siz" konulu sağlıklı yaşam konferansı için Türkiye'ye gelen ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, bel çevresindeki yağlanmanın sakıncalarını açıkladı.New York Presbyterian Hastanesi ve İntermed Polikliniği işbirliğiyle düzenlenen "Bilinçli Beslenme, Sağlık ve Siz" konulu konferansların beşincisi dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapıldı. Konferans öncesi düzenlenen basın toplantısına Presbyterian Hastanesi'nden kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Doç. Dr. Özgen Doğan, Doç. Dr. Selim Arcasoy ve İntermed'den Dr. Hasan İnsel katıldı.


Doğan, tüm dünyada kalp nahatsızlıklarının en sık görülen hastalıklar arasında birinci sırada yer aldığını belirterek, "İki kişiden biri kalp ve damar hastalıklarından ölüyor" dedi.
Yaşamı uzatan tek diyetin Akdeniz diyeti olduğunu söyleyen Doğan, kalp hastalıklarından ölümleri önlemede yüksek tansiyon kontrolü ve sigara bıraktırmanın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Prof. Öz de bel çevresi ölçümünün vücuttaki toplam kilodan daha önemli olduğunu vurgulayarak, bel çevresini pratik olarak hesaplamayı şöyle tarif etti:


Boyunuzu ikiye bölün

"Boyunuzu ikiye bölün. Eğer bel çevreniz, çıkan rakamdan fazla ise tehlikedesiniz. Mutlaka bu rakamın altında olması gerekir."

Prof. Öz, bu formülü verdikten sonra Doğan'ın boyunu ve bel çevresini yanında getirdiği mezura ile ölçtü. 1.78 boyunda olan Doğan'ın bu rakamın ikiye bölünmesiyle bel çevresinin 89 santimetrenin altında olması gerektiğini belirten Öz, ölçümün ardından Doğan'ın bel çevresinin 83 santimetre olduğunu açıkladı ve şöyle devam etti:


"Özgen'in bel çevresi 90-91 santimetre çıksaydı bu, vücudunda yarım kilo kadar fazla yağ olduğu anlamına gelecekti. Günde 100 kalori ya fazla yakın ya da daha az alın. Bu sayede bir yıl içinde 6 kilo verebilir, bel çevrenizi 10 santimetre azaltabilirsiniz. Türkiye'de 30 milyon kişinin şişman olduğu düşünüldüğünde bu hesaba göre 3 bin kilometrelik düşüş olur."

0 yorum: