11 Şubat 2008 Pazartesi

AYVA-AYVA ÇEKİRDEĞİ

Yemesi biraz zor olsa da a yva hepimizin bildiği gibi sağlık açısından son derece yararlıve özellikle sonbahar -kış aylarında kolayca bulabilceğimiz bir meyve. Hele bir de ekmek ayvası olursa tadından yenmez. C vitamini yönünden çok zengin bir meyve olan ayva, sindirim sistemi için de çok faydalıdır.
AYVANIN FAYDALARI
Ayvanın sayabileceğimiz bazı yararlı şunlardır. İshali keser, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılır. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Şurubu ile gargara yapılırsa boğaz iltihaplarını geçirir, kanı temizler. Karaciğerin çalışmasını düzenler. Merhemi deri hastalıklarına, yanıklara ve göz iltihaplarına iyi gelir. Göğsü yumuşatarak öksürüğü keser, verem hastalığının tedavisinde kullanılır. Kadınlarda görülen akıntıyı keser. Çarpıntıyı önler. Basur memelerinin iltihabını kurutur. Kan kusmayı ve ağızdan su gelmesini engeller. Ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Reçel veya kompostosu tercih edilmelidir. Çekirdeği boğazdaki ağrıları, gıcık ve kızarıklıkları giderir.
Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten uzmanlar Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir. Ayva suyu aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır. Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva suyu iştah açar, böbrek ve sidik torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva mide zafiyetine iyi gelir. Ayva suyu vesveseye ve mide ülserine iyi gelmekte, dimağı kuvvetlendirmektedir. Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasında ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır. Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur. Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır. Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifalı gelir"
AYVA ÇEKİRDEĞİ İLE LEKESİZ BİR CİLT
Ayva meyvesiyele kabuğuyla ve çekirdekleriyle ayrı ayrı yarar sağlayan bir meyve. Eğer cilt lekeleriniz varsa ve bu lekelerden kurtulamıyor iseniz işte size yapması ve uygulaması çok kolay bir tarif.
Ayva7-8 tane Ayvanın çekirdeklerini çıkartıp 1/2 çay bardağı ılık suda 2 tam gün bekletin. 2 gün sonra jöle kıvamına gelince yüz, boyun bölgesine sürün ve 20 dakika cildinizde bekletin. Cildinizdeki lekelerin yok olduğunu ve cildinizin sıkılaştığını görürsünüz. (ALINTI)

0 yorum: