4 Şubat 2008 Pazartesi

10 adımda yenilenin

10 adımda yenilenin
Zaman zaman yenilenmek, hayatınıza heyecan katmak önemlidir. Moraliniz düzelir, yüzünüze renk gelir. Siz de yepyeni biri olmaya hazır mısınız!?

Bunun için sabahları yataktan fıralayarak çıkmanızı neyin sağladığını anlamalısınız. Neler duygularınızı yükseltiyor, size ilham veren ve en iyiyi yapmanız için sizi motive eden nedir? İşte bunları bulmanız için 10 yöntem.

Yönünüzü seçin

Bunun için amaçlarınızın önceliğini belirlemeye çalışın. Gözlerinizi kapatın ve 1 yıl sonrasında olduğunuzu hayal edin. Neleri öğrendiniz? Nasıl hissediyorsunuz? Nerede çalışıyorsunuz? Unutmayın, her şey birarada olmaz, sizin için en önemli olanın ne olduğuna karar verin ve ona odaklanın.



Odaklanın

Ne ile uğraşmaktaysanız tüm dikkatinizi ona verin. Yapmak istediğiniz iş için belirli bir zaman ayırın ve bu kararınızı uygulayın. Bu süre içinde sizi rahatsız edebilecek dış etkenlere karşı önlem almaya çalışın. Uzun zamandır ertelediğiniz işleri ve bitirmek için gereken süreleri belirleyerek kronometrenizi çalıştırın. Alarm çaldığında ise durun. Henüz bitirmemişseniz yeni bir zaman dilimi ayırın. Bunu yaparken en zor işten başlayın. Aslında işin başlayana kadar size zor geldiğini göreceksiniz.

Yavaşlayın

Kaç kere evden fırlayıp çıkarken unuttuğunuz cüzdanınızı almak için geri döndünüz? Aslında telaşla hareket etmenin sizi bir yere götürmeyeceğini biliyorsunuz. Bu yüzden, durun. Genellikle paniklediğiniz zamanları belirleyin ve bu zamanlarda işinizi en az hatayla bitirmenizi sağlayacak bir sistem oluşturun. Örneğin her sabah geç kalıyorsanız, herşeyi bir gece önceden hazırlayın. Böylece stressiz hazırlanacak ve güne daha keyifli başlayacaksınız.

Olumsuzluktan vazgeçin

Devamlı iyimser olun ve herşeyin daha kötüsü olabileceğini düşünün. Uzmanlar, iyimser insanların daha iyi bir kariyere sahip olduklarının, daha uzun yaşadıklarının, daha fazla arkadaşları olduğunun ve yaşamdan daha fazla keyif aldıklarının ispat edildiğini söylüyor. Eğer sürekli hata yapacağınızdan korkuyor ya da hata yaptığınızı düşünüyorsanız kendinize karşı çıkmayı deneyin. Tam tersi bir bakış açısıyla olayı tekrar değerlendirmeyi deneyin. Bunu sevdiğinizi göreceksiniz.

Rutininizi bozun

Resim yapmaktan yamaç paraşütüne, denizcilikten şarkı söylemeye kadar yeni deneyimler elde edebileceğiniz fırsatlara açık olun. Zamanımızı devamlı aynı şeyleri yaparak geçirmek çevremizdeki değişimleri algılamamızı zorlaştırabilir. Bir daha otobüse bindiğinizde beş dakika pencereden dışarıya bakarak daha önce farketmediğiniz şeyleri bulun ve onları yeniden adlandırmaya çalışın.

Yeteneklerinizi geliştirin

Iyi olduğumuz konularda bir şeyler yaparken kendimizi iyi hissederiz. Bu gerçekten doğrudur. Yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz ve kendinizi daha fazla ifade edebileceğiniz uğraşlar bulun. Yeteneklerinizi kullanarak geliştirmek diğer alanlarda da öne çıkmanızı sağlayacak ayrıcalıklar katar.

Hedeflerinizi paylaşın

Uzmanlar hedeflerinize ilerleyebilmeniz için gereken motivasyonu sağlamanın aslında gerçekçilikten geçtiğini söylüyor. Eğer koyduğunuz hedefler fazlasıyla kolay ya da aşırı zor ise ulaşma isteğinizde sorun olacaktır. Motivasyonu artırmak için, ideallerinizi başkalarıyla paylaşmak, onu somutlaştırarak kişiselleştirecektir. Böylece hedeflerinize ulaşmanız kolaylaşacaktır. Hedeflere ulaşmanız için kateddiğiniz yolun uzun bir maraton olduğunu düşünürseniz, arkadaşlarınız da bu maratondaki destek ekibiniz olacaklardır.

Etrafınızı ilham veren insanlarla çevreleyin

Çevrenizi olumlu düşünen ve sizi destekleyen insanlardan oluşturun. Ama yeni insanlarla tanışırken eski ve vefalı arkadaşlarınızdan uzaklaşmayın . Yeni insanlarla tanışmak için gereken organizsyonu yapın ve tanıştığınız insanların fikirlerine olumlu yaklaşın. Çevrenizin bir anda kalabalıklaştığını göreceksiniz.

Bilgilenin

Bazen kendinizi karşılaştığınız sorunlarla baş edemeyecek kadar güçsüz hissedebilirsiniz. Fakat herşeyin çözülebilir olduğunu unutmayın ve böyle düşünmeye çalışın. Düşüncelerinizi geliştirmek için yaşadığınız kültürü tanıyabilir ya da benzer durumlar hakkında araştırma yapabilirsiniz. Benzer deneyimlerden ders çıkararak yaşamınıza uyarlayabilirsiniz.

Mevsime uyun

Mevsimlerin yaşamınız üzerindeki etkilerini gözlemleyerek olumlu ve olumsuz taraflarını belirleyin. Her mevsimin getireceği yenilikleri özel olarak karşılamak hayatınızı renklendirecektir.

0 yorum: