8 Şubat 2008 Cuma

Yeni trend diş estetiği

Artık sadece dişler ağrıdığında dişçiye gidilmiyor. Çünkü güzel ve sağlıklı bir ağıza sahip olmak için dişlerin bakımlı olması şart.

Estetik, günümüzün yükselen değerlerinden. Kalemle çizilmiş gibi duran dudaklar, minik ve kalkık burunlar, iri ve dik göğüslere sahip olmak hiç de zor değil. Dişlerimiz de, estetik başarılardan nasibini alıyor. Son yıllarda diş estetiğindeki gelişmeler, dişleri sağlıklı olduğu halde görünüşünden memnun olmayan ve bu yüzden içten bir gülümsemeyi yaşamından kaldıran insanlar için umut kaynağı.

Diş Hekimi Meryem Birben Sağkan, geçmişte ağız sağlığı ve fonksiyonuna dikkat ettiklerini, bunu yaparken de materyal eksikliği yüzünden estetiği gözden kaçırdıklarını söylüyor. Teknolojinin ilerlemesi ve materyallerin çeşitlenmesi, bu alandaki açığı kapatmış: “Dişine estetik yaptırmak isteyenler, özellikle gülerken dişlerinin görüntüsünden rahatsız olduklarını dile getiriyorlar. Bunlar için çok küçük oynamalar yapılıp, dişlerin düzeltilmesi sağlanıyor. Mesela, estetik dolgular, krom köklü ya da seramik, laminete protezler bunlar arasında.”

Gülme çizgisine dikkat!
İnsanın bir gülme çizgisi olduğuna değinen Birben, tebessüm ettiğimizde ön dişlerin kesici kenarlarının alt dudağı takip etmesi gerektiğini söylüyor. Dişler buna uymazsa, kompozit dolgularla ve porselen yenilemelerle diş boyutları küçülüp, büyültülebiliyor.

Ağız güzelliğini bozan bir başka etken de diş etlerinin ağız aralıkken fazlaca açığa çıkması. Birben, diş hekimi ve cerrahların işbirliği ile bu rahatsızlığın giderilebileceğini söylüyor. Bunun için, diş eti ameliyatı ya da diş etinin altındaki kemiğin bir miktar alınması kâfi.

Birben, son yıllarda kullanılmaya başlayan ve diş taşı temizliğinden ayrı ‘bleaching’ isimli diş beyazlatma yönteminin çok kullanılabilir olduğunu anlatıyor. Bu yöntemde de öncelikle diş parlatılıyor ve diş taşları temizleniyor. Dişin üzerindeki artıklar alınıp, dişin kendi ana rengi ortaya çıkıyor. Bu renk de bir-iki ton beyaza açılabiliyor.

Hamilelikte diş estetiği
* Meryem Birben, hamilelikte diş estetiğinin bozulmaması için, daha doğum yapmaya karar verilir verilmez bir diş hekimine başvurulmasını tavsiye ediyor.
* Hamilelik süresince meydana gelen kusmalar, yeme düzenindeki değişiklikler, diş fırçalamanın arka plana itilmesi diş bozukluklarına yol açabiliyor.
* Özellikle hamilelik döneminde kadınların adet görmemesi, vücut dengesini tümüyle bozduğu için dişler de bu rahatsızlıktan üzerine düşeni alıyor.
* Dişlerin her daim bakımlı görünmesi için 6 ayda bir mutlaka diş hekimine görünmek, diş çekildikten sonra köprü yaptırmak gerekiyor.
* Çok daha güzel bir ağıza sahip olabilmek için, dişlerin beyaz olması önemli.

0 yorum: