5 Şubat 2008 Salı

Yanlış pişirme yöntemi besinin yapısını bozar

Yanlış pişirme yöntemleri nedeniyle besinlerde kanserden koruyucu vitamin kaybı ve kanserojenler oluşabilir
Yanlış pişirme yöntemi besinin yapısını bozar

Evde ve toplu beslenme sistemlerinde pek çok pişirme yöntemi uygulanıyor. Ön haşlama, derin yağda kızartma, haşlama, ağır ateşte pişirme, buharda pişirme, ızgara etme, fırında tencerede pişirme gibi... Fakat önemli olan besinleri hazırlarken hangi saklama ve pişirme metotlarını kullanmamız gerektiğini bilmemizdir.
Pişirme yöntemleri, kanser gibi kronik hastalıklara neden olabildiği için büyük önem taşır. Pişirme yöntemleri besinlerin yapılarında bazı değişikliklere neden olur. Yanlış pişirme yöntemleri nedeniyle besinlerde kanserden koruyucu vitamin kaybı ve kanserojenler oluşur.
Özellikle protein ve yağ içeriği fazla olan besinlerin (et vb.) direkt ateş ile temas ederek, dumanla tütsülenerek pişirilmesiyle kanser yapıcı maddeler oluşur.


Kesilen meyve bekletilmez
Sebze ile meyvelerin uygun koşullarda saklanmaması ve pişirilmemesi halinde, mikroplara karşı koruyucu maddelerin etkisiz hale geldiği bildirilmiştir. Örneğin; meyvelerin kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilmemesi gerekir.
Sütlü tatlı yaparken de süt, un ve şeker birlikte pişirildiğinde sütün besin değeri azalır. Şeker, sütlü tatlıya ocaktan indirilmesine yakın eklenmelidir.
Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı, sonra doğranmalı ve yeteri kadar su ile pişirilmelidir. Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay süreyle saklanabilir.
Dondurulmuş besinler, özellikle etler, buzu çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmamalı. Buz çözme işlemi, oda sıcaklığında, soba/radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalı, buzdolabının alt raflarında bekletilerek gerçekleştirilmeli. Çözülmüş besinler de bekletilmeden pişirilmeli.

Konserve alırken dikkat

Kapakları dışa dönük (bombelenmiş) konserveler, sağlık için son derece tehlikelidir ve zehirlenmelere yol açabilir. Konservelerin suyu dökülmemelidir.


Taylight nohutlu semizotu yemeği
Porsiyon: 4 kişilik
Malzemeler: 1 kg semizotu, 1 adet kurusoğan, 4 - 5 adet domates, 1 yemek kaşığı yağ, baharat, 1 avuç içi haşlanmış nohut
Hazırlanışı: Semizotunu yıkayıp doğradıktan sonra tencereye alalım. Domatesleri ve soğanı rendeleyip semizotuna ilave edelim. Pişmeye yakın 1 yemek kaşığı yağımızı ve haşlanmış nohutumuzu ilave edelim. En son baharatı da ekleyip servis yapabiliriz.
Kalori hesabı: Nohutlu semizotu yemeğimizin 1 porsiyon için toplam enerji değeri 130 kal.

0 yorum: