5 Şubat 2008 Salı

Sigarasız yaşam için 'adım atın

yürümek
Günde en az 5 dakika yürümek nikotin ihtiyacını azaltarak sigarayı bırakmaya yardımcı olabiliyor.

Uluslararası Bağımlılık (Addiction) tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, yürümek gibi hafif egzersizler sigara içenlerde nikotin ihtiyacını önemli miktarda azaltıyor.

Araştırmayı yapan Exter üniversitesinden egzersiz ve sağlık psikolojisi profesörü doktor Adrian Taylor ve meslektaşları, egzersiz ile nikotin ihtiyacı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaları yeniden gözden geçirdi. Araştırma grubu, bu çalışmalarında yürümek ya da kasları esnetmek gibi spor salonu dışında yapılan egzersizler üzerinde odaklandı.

Araştırmacılar, hafif fiziksel gayret gösteren deneklere sigara isteyip istemediklerini sordu. Denekler sigara isteklerinin azaldığını ifade etti.

Bu tür egzersizin etkisinin ne kadar sürebileceğinin bilinmediğine dikkat çeken araştırmacılar, insanların sigarayı bırakmalarında, bu tür egzersizlere diğer sigarayla mücadele tekniklerinin de eklenmesinin daha çok yardımcı olabileceğini belirtti.

Doktor Taylor, egzersizin mutluluğu artıran dopamin hormonunu üreteceği için, tiryakilerin nikotin bağımlılığın azalacağı teorisini öne sürüyor.

0 yorum: