5 Şubat 2008 Salı

Obezlik öğrenmeye de engel

obezite
ABD gibi fast food kültürünün gelişmiş olduğu ülkelerde görülen obezite, çocuklarda öğrenmeyi azaltıyor.

Antalya'da düzenlenen 4. Metabolik Sendrom Sempozyumu'nda uzmanlar, obezitenin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini tartıştı. Tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve hipertansiyon gibi daha çok erişkinlerde görülen kronik hastalıkların çocukluk çağında da görülmeye başlandığını belirten uzmanlar, dünya genelinde okul çağındaki çocukların yüzde 10'unun fazla kilolu olduğunu bildirdi.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İç Hastalıkları Kliniği'nden Doç. Dr. Yüksel Altuntaş, "Anne sütünün obeziteyi, şeker hastalığını ve arkasından da kalp damar hastalığını ileriki yaşlarda önleyici etkisi var" dedi.

Altuntaş şöyle konuştu: "Hesaplamalara göre ABD'nin tamamının obez olacağı düşünülüyor. Tip 2 dediğimiz yetişkinlerde görülen şeker hastalığı, Amerika gibi fast food kültürünün gelişmiş olduğu ülkelerde 6-8 yaşında çıkmaya başladı. Dolaştık, gördük ki Türkiye'de de okullarda müthiş bir obezite sıklığı başladı."
Hazır meyve suyu, kola kadar zararlı Obezitenin en önemli sonuçlarından biri de öğrenmeyi azaltması. Hem obezitenin verdiği diğer rahatsızlıklar hem de obezlerde oluşabilecek hipoglisemi, çocuklarda öğrenmeyi azaltan faktör. Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz da hazır meyve sularının kolalı içecekler kadar zararlı olduğunu söyledi.

0 yorum: